Familjeägda Hotell Kristina i Sigtuna välkomnar både hotell- och konferensgäster till sina ljusa lokaler med utsikt över Mälaren. Ewa Wikland, som började på hotellet som kock, är vd sedan fem år tillbaka och har ett intresse och driv för att få unga människor att intressera sig för besöksnäringen. Hotellets praoverksamhet lockar många ungdomar och blir ofta deras första kontakt med arbetslivet.
– Vi har alltid tagit emot prao, även under den tid jag själv jobbade i köket. För oss är det ett sätt att visa upp branschen. Det är viktigt för praoeleverna som kommer hit att de får prova så många olika saker som möjligt hos oss, alltifrån att vara i köket med husfrun eller i vaktmästeriet. Man kan göra allt möjligt inom hotellverksamhet, vara florist eller jobba på ekonomiavdelningen, valmöjligheterna är stora, säger hon.
Vad krävs av er och hotellet för att kunna ta emot ungdomarna?
– Många företag kan tycka att det är krångligt med prao men har man en tydlig plan så är det inte så. Jag ser så många fördelar! Dels hoppas man ju att de pratar gott om oss hemmavid, vilket kan leda till framtida affärer, dels kan en praoupplevelse leda till att unga vill återvända och sommarjobba här. Vi har en kille som började som prao och som nu är inne på sitt fjärde år. Men man måste ha en plan för hur det ska bli och vara när de är här.
– Vi välkomnar också praoelever från skolor som ligger lite längre bort i kommunen, där vissa barn har föräldrar som kanske inte jobbar alls. Då kan det vara svårare att hitta praoplats, alla har inte stora kontaktnät. Jag ser prao som en möjlighet, alla kommer ju i ihåg sin första prao.
Hur går förberedelserna till?
– Jag sköter kontakten med dem innan de kommer hit och skickar info gällande allt möjligt, från klädsel till att berätta att de får lunch och så vidare, så de inte behöver ta med något. De vet vad som kommer hända när de kommer hit och var de ska vara, att de är väl förberedda tar bort lite av nervositeten. Jag brinner för att se dem utvecklas, vissa är blyga och vågar knappt säga hej i början men i slutet av sina 14 dagar hos oss går de med en bricka och serverar i restaurangen. Det är fantastiskt att se. Jag är själv ett exempel på att det går att ha en karriär och utvecklas inom ett jobb, alla måste inte och vill inte plugga på universitetet i fyra år innan man börjar jobba. Det kan också vara bra att känna till.
Hotell Kristina ger också gästerna en möjlighet att bidra till att fler får råd med studentkläder och examenspresenter genom att ni har en insamling från Sigtunaborna, berätta om det.
– Vi har ett nära samarbete med Uppsala Stadsmission, vi har varit där och lagat frukost för hemlösa och vi har samlat ihop varma kläder till jul. Lagom till examen kan Sigtunaborna skänka kläder eller presenter till en butik där de som har behov av det kan komma och välja saker. Vi har också skyltar på våra rum där vi informerar gästerna att om de hoppar över daglig städning så skänker vi 25 kronor till Uppsala Stadsmission, det kan bli en del med våra 63 rum.
Vad är det som driver dig i ditt och hotellets arbete med social hållbarhet och att vilja hjälpa andra?
– Vi har jobbat med Uppsala Stadsmission under en lång tid, jag har nog lätt för att upptäcka och se när andra inte har det så bra. Det kan ha att göra med att jag var soldat inom Hemvärnet i 20 år, jag vill gärna bidra till ett större sammanhang.
LÄS ÄVEN vår artikel om Hotell Kristinas 100-årsfirande 2024