Innan pandemin bröt ut hade Gröna Lund ett stående projekt för att få in fler i branschen och samtidigt hjälpa personer som står långt från arbetsmarknaden. Den 7 februari kom de i gång och nu pågår en åtta veckors lång utbildning i Restaurangskolan. Eleverna får under perioden lära sig grunderna inom kök och servering.
– Eleverna utbildar sig hos oss i åtta veckor och när utbildningen är klar erbjuder vi en tjänst hos oss på Gröna Lund under sommaren, säger Gröna Lunds kökschef Samuel Carbrera.
Lär upp arbetslösa
Restaurangskolans elever har valts ut i samband med Stockholm Stads jobbtorg som via arbetsförmedlingen hittar kandidater som är intresserade av ett jobb i branschen. Intresserade personer välkomnas till en infoträff där de får veta mer om vad utbildningen innebär, sedan har det hållits gruppintervjuer för att hitta lämpliga kandidater. Gröna Lund ser positivt på Restaurangskolan och har goda erfarenheter från tidigare säsonger när de jobbat med utbildningen.
– Vi har haft jättebra resultat tidigare år och alla har blivit erbjudna anställningar, många har blivit riktiga stjärnor som vi håller hårt i inför varje säsong, säger Carbrera.
Under utbildningen får kandidaterna prova på allt under första veckorna, när de har en grundkunskap får de välja om de vill lära sig mer inom kök eller servering. De får prova att jobba under viss stress och med service, exempelvis att laga och hjälpa till med mat till personalen.
Ett sätt att hitta personal
Enligt Carbrera hade det utan Restaurangskolan förmodligen saknats 29 personer till olika jobb inom Gröna Lund i sommar.
– Det är ingen hemlighet att det är svårare än någonsin att hitta personal, det kommer inga ansökningar. Men i stället för att gnälla gör vi något åt saken, annars hade vi till slut fått förenkla eller ta bort några av Gröna Lunds koncept. Gästerna har vi ju men kan vi inte erbjuda kvaliteten de förväntar sig får vi stänga. Det är också härligt att hjälpa folk som är långt från arbetsmarknaden, säger han.
Samarbete med staden
– Det är jätteroligt att vi kan ha det här samarbetet med Gröna Lund. Precis så här behöver vi jobba, samarbeten med företag som har ett stort behov av personal och människor som behöver jobb, säger Karin Ernlund (C), arbetsmarknadsborgarråd Stockholm Stad.
Stockholm Stads jobbtorg arbetar på flera sätt för att ge möjligheter till de som står utanför arbetsmarknaden, exempelvis med utbildningar i samarbete med både företag och vuxenutbildningar.
– Det finns alla möjligheter att få stöd och hjälp och att skaffa sig rätt utbildning. Restaurangbranschen skriker efter personal och det ger stora möjligheter för arbetslösa att komma tillbaka in på arbetsmarknaden eller helt enkelt få sitt första jobb. Restaurangskolan är ju ett perfekt sätt att hjälpa de arbetslösa men är också en lösning på företagets kompetensbehov, säger hon.