Mästerkonditorn Magnus Johansson har en lång meritlista. Johansson, som driver Magnus Johanssons Bageri och Konditori i Hammarby Sjöstad sedan 2011, lockar kunder från hela stan med sina klassiska bakverk, växtbaserade bullar och eleganta tårtor.
För många är han också känd från sin regelbundna medverkan i Tv 4:s Nyhetsmorgon och de lyckligt utvalda har njutit av hans Nobeldesserter i dryga tio år.
Välkomnar utmaningar
Magnus Johansson, som varit med när Svenska Kocklandslaget vann OS, är inte främmande för utmaningar. 2021 utökade han verksamheten med Magnus Johansson glass & konfektyr och nu väntar ytterligare en när Magnus Johanssons Bageri och Konditori satsar på vidareutveckling tillsammans med mat- och mötesaktören Eaterygruppen.
Magnus Johansson blir kvar som verksamhetschef men får i och med sammanslagningen en ny roll som ansvarig för hela Eaterys bageriverksamhet tillsammans med Linda Nordbäck-Johansson.
Vad ser du mest fram emot med ditt nya uppdrag?
– Att förändra betydelsen av njutbara bröd och bakverk. Jag vill på sikt att Eatery ska kunna erbjuda bröd och bakverk som är hållbara och håller hög kvalitet. Att gå in i detta blir en nystart i livet och jag ser mycket fram emot det, säger han.
Delar av Magnus Johanssons Bageri och Konditoris sortiment ska finnas hos Eaterys restauranger i en så kallad ”shop in shop” till hösten. Eaterygruppen befinner sig i slutförhandlingar över att öppna ett större bageri i Stockholmsområdet och kommer utveckla det nuvarande konditoriet i Hammarby Sjöstad.
Magnus Johansson ser fram emot att försätta utveckla sin verksamhet som ett hantverksbageri och kundupplevelsen alltjämt ska stå i fokus.
Har du tips på hur man skulle kunna få in fler unga människor i branschen?
– Man ska skapa profiler och se till att hylla dem och även se till att få ungdomar i jobb med lärlingsplatser och helgjobb. Dessutom måste branschen ut på skolor och yrkesskolor och verkligen baka och smaka med dem, säger Magnus Johansson och tillägger:
– Andra förslag är fler studiebesök på företag och att ordna långa praktikplatser men kanske med färre antal timmar per dag, få unga gillar att hänga på arbetsplatsen.