Annons

Ramundberget bjuder in till cykelfest

zoom FOTO: Anders Robertsson Martin Letzter
FOTO: Anders Robertsson Martin Letzter
NYHETER. 20 juli går cykelloppet Fjällturen i mål på Ramundberget i Härjedalen. I år adderas en tre dagar lång cykelfest för hela familjen i samband med loppet.
Annons

Fjällturen är ett av Sveriges mest populära cykelevenemang och lockar runt 2 000 deltagare, både motionärer, idrottsprofiler och elitcyklister. Huvudloppet på 46 kilometer startar i Funäsdalen och har målgång i Ramundberget. I samband med Fjällturen kommer Ramundberget i år att arrangera en cykelfest den 18–20 juli. Förutom tävlingar och afterbike med liveband, blir det också föreläsningar, mek-clinics, minimässa och guidade cykelturer på fjället.

– Cykelfesten är ett sätt för oss att visa upp allt det fantastiska som Funäsfjällen har att erbjuda inom cykling. Förutom alla aktiviteter, kommer det att finnas mycket mat och dryck och vi hoppas på en skön festivalstämning, säger Martin Letzter, vd på Ramundberget.

17 liftburna cykelleder

Ramundberget har under de senaste tio åren satsat mycket på att utvecklas som cykeldestination. Idag finns bland annat 17 liftburna cykelleder och ett teknikområde på fjället. Besökarna kan också välja att cykla på lands- och grusvägar och det finns ett stort led- och stigsystem som binder ihop Ramundberget med byarna Tänndalen, Tännäskröket och Funäsdalen.

– Tillsammans bildar vi en riktigt häftig cykelarena. Den högfjällscykling som vi kan erbjuda här går inte att hitta på så många andra platser i Sverige. Cyklingen är idag det största dragplåster vi har under sommaren och den aktivitet som lockar flest gäster.

”Ofta måste vi gräva bort snö” 

Den 5 juli öppnar Ramundbergets liftar för sommaren. Fram till dess har anläggningen fullt fokus på underhåll och att få bort den snö som fortfarande ligger kvar på fjället.

– Västra Härjedalen är ett av de mest snörika områdena i Sverige och det gör att vi snabbt måste ställa om mellan vinter- och sommarsäsong. Ofta måste vi gräva bort snö för att se till att cykellederna är redo för gäster när liftarna öppnar. Men det är en kul utmaning, jag skulle inte vilja att det föll en enda snöflinga mindre här på vintrarna, säger Martin Letzter.

Hur ser bokningsläget ut inför sommaren?

– Vi har ett positivt inflöde av bokningar och det känns som att vi har alla förutsättningar för en lång och bra säsong. Sen håller vi så klart tummarna för lite bättre väderförhållanden än förra året så att fler väljer en aktiv semester på hemmaplan.