Restaurang Spill i Malmö, som startades av Ellinor Lindblom och Erik Andersson 2018, var tidigt ute med att ta hand om ratade råvaror och har en affärsidé som bygger på att göra lunch av mat som annars skulle ha kastats. Dagens rätt bestäms samma morgon och publiceras på Spills hemsida och Instagram.
– Vi arbetar så som far- och morföräldrarna tänkte när de skulle laga mat: ”Vad har vi hemma?” Inte: ”Vad är vi sugna på i dag”, säger Ellinor Lindblom.
”Det krävs extremt stora förändringar”
Det äkta paret arbetade tidigare på tvåstjärniga Daniel Berlin i Skånes Tranås i flera år och startade eget efter att ha sett alla vagnar med råvaror som skulle kastas hos restaurangleverantörerna. Då hade Ellinor och Erik som mål att minska matsvinnet till den grad att restaurangen inte längre skulle behöva finnas. Men sedan dess har paret insett att en enskild restaurang inte kan skapa de systemförändringar som krävs.
– Systemet är helt fel och det krävs extremt stora förändringar, inte minst politiskt, säger Ellinor Lindblom. Det är alldeles för billigt att slänga mat i dag. Men min erfarenhet är att det inte är restaurangerna som är den stora boven, utan att det är hos grossisterna och i mataffärerna som det kastas mest. En orsak är att alla är vana vid det stora utbudet och att allt alltid ska finnas tillgängligt.
Öppnar ny restaurang i Hyllie
I vår öppnar paret ytterligare en restaurang, i ett kontorshus i stadsdelen Hyllie.
– Det finns så mycket råvaror att ta hand om att vi skulle kunna öppna restauranger i flera städer i Sverige, men vi börjar med den här. Den kommer att ha en kafédel där vi kommer att kunna servera juicer och annat fruktbaserat, eftersom frukt är en väldigt stor del av allt matsvinn.