Annons

Regeringen förlänger restriktionerna till 1 juni

zoom
"Stoppet måste lättas", säger Jonas Siljhammar, vd Visita. Foto: Colourbox/Visita
NYHETER. Under en presskonferens i dag meddelande regeringen att restriktionerna ligger kvar till 1 juni och att restauranger kan ha öppet till 22.30 först från och med 1 juni. "Det är en symbolåtgärd som inte kan motiveras av smittskyddsskäl. Stoppet slår oerhört hårt mot jobb och företag i hela Sverige och måste lättas omgående", säger Jonas Siljhammar, vd Visita.
Annons

Folkhälsomyndigheten har gång efter gång sagt att det inte förekommer någon smittspridning på restaurang, och myndighetens ledande företrädare har flera gånger gett restauranger beröm för det stora ansvarstagandet för att minska smittspridningen under pandemin1. Trots det förlängs serveringsstoppet ytterligare en gång.

–  Jag har respekt för att det behövs åtgärder för att minska smittan men då ska åtgärderna baseras på risker. Serveringsstoppet gör inte det och riskerar att urholka förtroendet för restriktionerna, säger Jonas Siljhammar, vd Visita.

Restriktioner lyfts successivt

Folkhälsomyndigheten lämnar under dagen in sin rapport till regeringen om hur restriktioner successivt kan lyftas. Regeringen kommer analysera underlaget och återkomma med förslag på lättade restriktioner. Antalet smittade, trycket på vården samt på vaccinationstäckningen avgör hur restriktioner kan lyftas.

– Men vi kan inte ta bort alla åtgärder samtidigt, och inte just nu. I rapporten vi lämnar till regeringen i dag föreslår vi en indelning i tre nivåer, som bedöms utifrån smittspridning, stabilitet i utveckling, belastning på sjukvården och vaccinationstäckning i befolkningen, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.

”Lättnaden borde komma direkt”

I varje steg föreslår man vilka restriktioner som kan avvecklas. Första nivån innebär bland annat att deltagartak på låga nivåer införs för nöjesparker, som kan öppna 1 juni, och att restauranger kan ha öppet till 22.30 från och med 1 juni.

– Lättnaden av serveringsstoppet till klockan 22.30 borde komma direkt. Det hade räddat jobb, gett restaurangerna framtidstro och möjligheter till mer normal drift, säger Jonas Siljhammar, vd Visita.