Frågan om ursprungsmärkning av kött på restauranger och i storkök har länge varit uppe för diskussion. Nu har regeringen beslutat att vidare i frågan, och planerar att ge Livsmedelsverket i uppdrag att tillsammans med Konsumentverket undersöka hur man ska gå till väga för att införa en sådan märkning.
”Det finns ett stort intresse idag för var mat kommer ifrån, men det är, till skillnad från i butikerna, svårt att få tag i den informationen när man äter på restaurang”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.
–Svenska livsmedel står för hög kvalitet, god djurhållning och låg antibiotikaanvändning. I matbutiker är det idag lätt att få reda på köttets ursprung, men så är det inte när man är ute och äter på restaurang. Därför vill regeringen införa obligatorisk ursprungsmärkning av kött även på restauranger och i storkök, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i en kommentar.
Syftet är att sätta ett ”tydligt informationskrav” på branschen för att kunna ge konsumenten rätt kunskap om råvaran.
Enligt Visita, som anser att ett krav på ursprungsmärkning av kött skulle innebära en högre regelbörda för restaurangägare, finns redan denna information.
– Sedan över två år finns en policy för information om råvarornas ursprung. Frågar man efter köttets ursprung kan man redan idag reda få på den. Det enda som förslaget innebär är ytterligare en reglering som ökar byråkratin och kostar företagen tid och pengar, säger Visitas vd Jonas Siljhammar.
Han fortsätter:
– Restauranger köper in sina råvaror från olika håll och ursprunget kan variera från en dag till en annan. Att då jobba med märkningar som i butik är inte en framkomlig väg. Det bästa och säkraste sättet att som gäst få den informationen är att helt enkelt fråga personalen på restaurangen. Då får man aktuell information och v i uppmuntrar den dialogen mellan gäster och företag.
Vissa krögare är positiva till en obligatorisk märkning. Johan Jureskog restauranger som Rolfs Kök, köttrestaurangen AG, samt Jureskogs välkomnar regeringens initiativ.
–Det är kanon, detta har vi jobbat med sedan i början med AG och gör det även på Rolfs Kök. Det höjer kvaliteten och tar bort fusket, för det förekommer en hel del, säger Johan Jureskog.
Visita menar att ett krav på ursprungsmärkning kan innebära större regelbörda för krögare, som redan är belastade med många regler som tar tid och krångel, hur ser du på det?
– Jag ser det inte som ett problem. Idag får vem som helst öppna krog, jag har länge pratat om att det borde finnas ett körkort för att driva restaurang, så jag anser att allt som gör att det blir svårare för de som inte är seriösa är bra.