Annons

Rekordvinst och vd-byte för Idre Fjäll

zoom Andreas Starenhed lämnar vd-posten efter sex år
Andreas Starenhed lämnar vd-posten efter sex år
NYHETER. “Det känns som rätt läge att lämna över nu”, säger Andreas Starenhed som efter sex år avgår som vd för Idre Fjäll.
Annons

Andreas Starenhed skulle bara hjälpa till med stiftelsens ekonomi under ett par månader. Sex år senare har han inte bara fått ordning på ekonomin, han har även tagit sin organisation genom pandemin för att nå rekordvinster de senaste två åren. Denna säsong kommer han dock inte leda arbetet längre, efter sex år som vd har han beslutat sig för att lämna uppdraget.

– Vi har en bra plan framåt och det finns goda förutsättningar att fortsätta utveckla verksamheten. Det är dags för någon ny att ta över och styra skutan vidare, säger Andreas Starenhed och tillägger att det varit, och fortfarande är, ”otroligt roligt”.

– Men min familjesituation gör också att det är ett bra läge för mig att lämna över.

”Vi är innovativa och ligger långt fram”

Under åren som vd har Andreas upplevt både toppar och dalar. Pandemins inledning var tuff för verksamheten, med varsel och uppsägningar. Men efter att man återhämtade sig har Idre Fjäll haft möjlighet att utvecklas. Över en halv miljard har investerats i verksamheten i form av längre och bättre backar, ny gondollift samt renoverade boenden och restauranger.

– Det roligaste under de här åren har varit att vi lyft anläggningen, varumärket och Idre Fjäll. Folk sneglar lite på oss och på vad vi gör. Vi är innovativa och ligger långt fram med tekniska lösningar och har en framträdande position.

I Idre ser Andreas Starenhed nu fram emot en bra vintersäsong.

– Bokningsläget ser väldigt bra ut inför vintern. Vi trodde att höjda elpriser och ränteökningar skulle synas i vår bokningsstatistik, men inget tyder på det än så länge, säger han.

Att det osäkra ekonomiska läget inte märks på fjälldestinationen, visar sig i att beläggningsgraden inför den kommande vintersäsongen är 37 procent bättre än 2019.

– Vi har kunnat ha öppet och har haft mycket gäster under pandemin. Att beläggningsgraden ser så bra ut nu är ett kvitto på att vi har levererat en bra upplevelse till gästen.

Elpriser leder till effektivisering

Inför vintern är de nuvarande elpriserna något som skyndar på arbetet med energieffektiviseringar i anläggningarna. Även om elpriserna påverkar stiftelsen, har de en gynnsam situation med en stor del av sin förbrukning i bundna elpriser.

– Vi har säkrat nästan nittio procent av vår förbrukning till fast pris. Men även om vi bara har tio procent med rörligt pris, så är de tio procenten jättedyra. Därför måste vi tänka till hur vi nyttjar våra elresurser, inte bara för att priserna är höga utan för att vi måste se över vår förbrukning, säger  Andreas Starenhed.

Återinvesterar vinsten

De två senaste åren har Idre Fjäll slagit rekord med en vinst på strax under 60 miljoner i fjol och med 100 miljoner i år. Att Idre Fjäll drivs i stiftelseform innebär att all vinst återinvesteras i verksamheten i form av till exempel nya, förbättrade backar, skidliftar och faciliteter.

– När vi gör rekordvinster, återinvesterar vi pengarna till 100 procent i verksamheten, berättar Andreas Starenhed.

Investeringarna är en del av Idre Fjälls utvecklingsplan “en framtid närmare naturen”, som syftar till att förbättra upplevelsen på Idre Fjäll och att fler ska kunna uppleva den omgivande naturen.

– Vi har nationalparker och naturreservat omkring oss som vi vill att våra gäster ska upptäcka, med Idre Fjäll som bas. Vår framtidsvision sträcker sig fram till 2037. Med den vill vi skapa en bättre anläggning med fler möjligheter för våra gäster att vistas mer i naturen.