På fredag, den 6 december, är det exakt ett år sedan dörrarna öppnades till Restaurang Ärla på Östermalm i Stockholm.
Grattis! Hur vill du summera ert första år?
– Kanonbra! Vi fick många fina recensioner i media i början som vi inte riktigt var beredda på. Det tog lite tid att skala upp verksamheten och bli rätt rustade för den stora efterfrågan vi upplevde. Det är som bekant en stor utmaning för alla restauranger att hitta rätt kompetens. Men idag är vi ett bra gäng på fyra personer som jobbar på restaurangen, säger Lotta Karlsson som nu är inne på sin tredje restaurang tillsammans med maken Patric Blomquist.
– Vår resa började med en lunchrestaurang och fortsatte med Restaurang Hybrid som också låg i Enskede. Det gick väldigt bra, men efter åtta år med Hybrid var det ifjol dags att byta inriktning och flytta in till staden.
Varför tog ni det beslutet?
– Hybrids lokaler behövde renoveras vilket kostar en massa pengar, plus att vi hade varit tvungna att ha stängt medan renoveringsarbetet pågick. Därför var det bättre för oss att hitta andra lokaler. Vi var dessutom sugna på att öppna något inne i Stockholm, så det här blev perfekt, säger Lotta Karlsson.
Restaurang Ärla drivs enligt Lotta Karlsson med kvarterskrogskänsla där gästerna ska kunna äta lyxigt till ett rimligt pris. Maten är hantverksmässigt tillagad med råvaror i säsong.
– Om vi har ett koncept så är det ”fine dining light”. Och vi jobbar så mycket som möjligt med svenska råvaror, säger hon.
Vad är ni mest nöjda med under ert första år?
– Vi är oerhört stolta över att vi kan fylla restaurangen dag efter dag och att vi kan leva upp till gästernas förväntningar.
Vad har ni för visioner framåt?
– Vi vill fortsätta att utvecklas och raffinera den egna matlagningen ytterligare. Vi har inga planer på att växa, vi trivs väldigt bra i den här lokalen så här kommer vi att stanna.