Annons

Restaurang Oense fyller tomrum i Östersund

zoom Katarina Magnusson, grundare av Oense.
Katarina Magnusson, grundare av Oense.
NYHETER. “Vi vill skapa en hemtrevlig känsla där alla ska känna sig välkomna”, säger Katarina Magnusson som äger restaurangen Oense tillsammans med barnen Frida och Carl Svedberg.
Annons

Nyligen slog restaurang Oense i Östersund upp dörrarna för allmänheten med anledning att skapa något som inte redan fanns till i staden. Den som tänker besöka restaurangen kan förvänta sig en bred meny, med allt från frukost till middag och brunch till lunch. Namnet Oense beskriver hur familjen Magnusson/Svedberg har vridit och vänt på olika perspektiv för att komma fram till restaurangen.

– Oense betyder att man inte är överens, men att man diskuterar sig fram. Det speglar Oenses menyer och inriktning, säger Katarina Magnusson.

Från kebab-bar till restaurang

Lokalen har ekat tomt sedan en tid före pandemin, och dessförinnan hittades en kebab-bar i lokalen. Men när familjen Magnusson/Svedberg fick tillgång till den tomma lokalen inleddes ett omfattande renoveringsprojekt. Allting i lokalen har renoverats och det finns inga spår kvar av lokalens före detta verksamhet. Sonen Carl Svedberg har varit projektledare för bygget tillsammans med företaget Panea som har tagit fram arkitekter och byggledare.

– Vi ville skapa olika känslor i olika rum. Det första rummet ska vara som att komma hem till någons kök, “hemma hos”-känsla. Även om man kommer i sitt eget sällskap så ska man känna sig inkluderad och kunna hänga i vår matbar. Vi har haft förslag på olika val av material, men vi har landat väldigt mycket på arkitekten Sandra Kragnerts förslag, säger Katarina Magnusson.

Framtidens mål

Till hösten planerar Oense att utöka sin verksamhet genom att ta över en närliggande lokal och skapa en angränsande lokal med fler sittplatser och en bar. Planen är att Oense även ska utöka sin verksamhet ytterligare genom att bygga en innergård. Denna plan har ännu inget bestämt datum. Företagets målsättning är att skapa ett lönsamt bolag.

– Nu har vi haft öppet i några veckor så vi måste skapa en bra medarbetargrupp och låta saker och ting landa. Man kan inte springa fortare än benen bär, utan saker och ting måste få sätta sig också, säger Katarina Magnusson.

Utöver restaurang Oense driver Katarina Magnusson Tages konditori och kök på Frösön, samt Edenbos konditori i Östersund.