Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Sundsvalls gymnasium, Altinska skolan, har intagningsstopp inför hösten, vilket innebär att utbildningen pausats. Anledningen är att för få elever har sökt och nu har stadens krögare engagerat sig för att förnya restaurangutbildningen.
– Under några års tid har intagssiffrorna minskat kraftigt, i år har bara fyra stycken med behörighet sökt och nu har kommunen satt ett intagningsstopp. De funderar på hur utbildningen kan göras bättre, alternativt läggas ner. Det vore förödande för vår bransch, så vi kände att nu får vi göra något själva, säger Malin Överby som driver krogen Pink Ladies.
Vill ändra synen på branschen
För några veckor sedan startade Malin Överby en Facebook-grupp och ett 40-tal lokala krögare gick med i den. Diskussionerna på nätet ledde till att ett möte hölls mellan krögarna och lärare på skolan.
– Kommunen uppmanade oss redan i höstas att ta nya tag och hitta en mer kreativ utbildning. Och då sa vi att vi finns tillgängliga. Vi vill ändra synen på branschen, det är så mycket snack om att det är tufft och stressigt. Som krögare och lärare vill vi visa ungdomarna hur det ser ut på riktigt, säger Malin Överby.
Samarbetet mellan skolan och krögarna började i september förra året, då yrkesläraren Martin Eriksson och hans kollegor hade möte med kommunen om restaurangutbildningen. De fick en uppmaning från barn- och utbildningsnämndens ordförande Joao Pinheiro att hitta en lösning för att marknadsföra programmet.
Samarbetet har tagit fart under våren
De började med att anordna en informationsfrukost för studievägledare och att skicka öppet hus-inbjudningar till samtliga elever i årskurs nio i området. Skolan satsade också på en Youtube-kanal och Facebook-aktiviteter. Men det krävdes mer, och tankar föddes kring hur krögarna skulle bli mer involverade i utbildningen.
– Samarbetet har tagit fart nu under våren. Vi fokuserar på vad vi i branschen kan bidra med till läroplanen. Det handlar om apl-platser, om att vara gästlärare och arrangera studiebesök på våra krogar, allt från fine dining till american dining, som jag driver. Vi har så mycket kvalificerad personal som kan lära ut och visa hur roligt det är att jobba med det här, säger Malin Överby.
Parallellt med arbetet med att rädda det treåriga restaurang- och livsmedelsprogrammet kläckte skolans rektor, Trevor Fischer, idén om en ettårig restaurangutbildning – ett ”snabbspår” för nyanlända med matintresse. Hittills har utbildningen tolv sökande inför hösten och enligt Trevor Fischer innebär det välkomna intäkter till skolan. Samtidigt är det en inspiration för att väcka liv i det pausade programmet. Malin Överby håller med.
Krögarna är nyckeln til framgång
– Vi kommer tillsammans med Martin Eriksson att uppvakta ansvariga på Sundsvalls kommun och ge förslag på hur vi kan gå vidare. Jag ser fram emot att på sikt ta fram en läroplan för det treåriga programmet som är mer anpassad efter verkligheten.
Joao Pinheiro är hoppfull om utbildningens framtid. Och han ser krögarna som nyckeln till framgång.
– Det handlar om att öka kvaliteten på utbildningen så att den blir mer attraktiv för eleverna. Just nu har vi ingen konkret plan för hur undervisningen ska bedrivas, men jag hoppas att vi kan starta igen nästa år. Och här har krögarna en viktig roll. De är förutsättningen för att situationen ska kunna förändras.