Annons

Risk för uppskjuten konkursvåg när besöksnäringen startar om

zoom Thomas Jakobsson, chefekonom Visita. Foto: Visita och Michelle Raponi
Thomas Jakobsson, chefekonom Visita. Foto: Visita och Michelle Raponi
NYHETER. I dag släpper restriktionerna och det är dags för omstart på allvar. Men det är en mycket hårt sargad bransch som reser sig efter pandemin och hindren för återhämtning är fortfarande många. ”Det handlar om enorma summor i intäkter som måste in”, säger Thomas Jakobsson, chefekonom Visita.
Annons

Visita har sammanställt logiintäkterna för besöksnäringen, till största delen hotell, för perioden mars 2020 till juli 2021 och jämfört med en motsvarande period före pandemin. Resultatet sett över hela riket är en minskning med 23 miljarder, vilket innebär en halvering av intäkterna.

– Vi har aldrig någonsin sett den här typen av intäktsförluster som varat så här länge. Det skedde i princip över en natt och sedan har det pågått i 18 månader. Det är ju fantastiskt att restriktionerna nu i princip slopas men nu börjar en väldigt lång och mödosam resa tillbaka med helt nya utmaningar, när det handlar om att få tillbaka intäkterna, säger Thomas Jakobsson, chefekonom Visita.

Han ser en akut risk i att tusentals hårt pressade företag nu står utan buffert för att kunna anställa ny personal och utan marginaler att ha större utgifter än man omedelbart kan räkna med att få tillbaka i intäkter.

– Det är en situation där man som företagare måste vara väldigt försiktig, plånboken tillåter inget annat. Många företag har ju dessutom fått en ökad skuldsättning, och behövt använda de medel som annars skulle gått till investeringar och underhåll i företaget. Det kommer att vara viktigare än någonsin att jobba med sin prissättning och att bibehålla de effektivitetsökningar man hittills åstadkommit.

Ytterligare stora förluster tillkommer

Thomas Jakobsson menar att det tillkommer ytterligare stora förluster utöver den miljardförlust som visar sig i Visitas sammanställning av logisiffrorna, eftersom så gott som alla logianläggningar även bedriver annan verksamhet.

– Om vi bara tittar på hotellen så är ju den procentuella nedgången större än i andra branscher  och där är restaurangerna en viktig del av verksamheten. Bara där tillkommer ett tapp på ytterligare 11 miljarder.

Även konferensverksamheten, som innan pandemin stod för ungefär en fjärdedel av intäkterna på många hotell, går nu en annan verklighet till mötes. Thomas Jakobsson vill bredda perspektivet ytterligare och även inkludera de varor och tjänster som varje gäst konsumerar när de är på resa.

– Hela besöksnäringen är ju ett jättestort ekosystem som kollapsar när gästen försvinner. Förlustsiffrorna för logi är bara toppen av ett isberg.

Kommer hotellnäringen att kunna hålla jämna steg med resten av besöksnäringen, eller riskerar den att släpa efter i återhämtningen på grund av de stora förlusterna?

– För hotellen kommer den stora utmaningen vara på affärssidan, som utgjorde hälften av hotellnätterna innan pandemin. Där kommer det att ta längre tid att komma tillbaka. Eftersom affärsresande betalar mer för sina hotellrum, kommer många hotell att få det fortsatt tufft med lönsamheten, framför allt i storstäderna, säger Thomas Jakobsson.

Dessutom riskerar stora delar av besöksnäringen att drabbas hårt när ungefär 4 miljarder kronor i uppskjutna skatteinbetalningar ska betalas tillbaka, från och med nu och i 20 månader framåt enligt regeringens liggande förslag. Thomas Jakobsson ser att detta kan utlösa en stor uppskjuten konkursvåg om inte regeringen snarast justerar reglerna kring detta.

– Det är jättebra att anstånden har funnits, men från Visitas sida menar vi att det måste tas hänsyn till de faktiska företagens tillstånd. Om företagen tvingas i konkurs går ju dessutom skattepengarna förlorade och då var ju hela idén med lånet i onödan.

Hur lång tid skulle företagen behöva till återbetalningen av uppskjuten skatt?

– I de flesta fall skulle man behöva mellan 3 och 5 år. Och i vissa fall betydligt längre tid än så. Vi menar att det måste finnas en möjlighet till en individuell avbetalningsplan, säger Thomas Jakobsson.

Han anser att kravet på alltför snabb skatteinbetalning hämmar återhämtningstakten även för de som i nuläget har råd att betala.

– I grunden är det helt uppenbart att anstånden i sig själva inte var någon lösning. De stora summorna i anstånd är tecken på att man inte har kompenserat företagen i tillräcklig utsträckning under krisen. Hade man gjort det, hade vi inte haft den här situationen idag.

Idag upphör även de akuta stödåtgärderna när restriktionerna lyfts och Thomas Jakobsson framhåller att det nu behövs en annan typ av stöd för att underlätta återhämtningen framöver. Visita föreslår bland annat sänkt moms och sänkta arbetsgivaravgifter, samt ytterligare skatteavdrag för till exempel lunch och representation.

– Det vore ett bra sätt att få igång och underlätta återbetalningen av skatteanståndet, säger Thomas Jakobsson.