Den 14 maj skrevs ett nytt kapitel i tvåhundra år av trädgårdshistoria när första etappen av Rosendals Trädgårds nya satsning invigdes. Tillskottet består av nytt kök, ny restaurang och ett nyrenoverat växthus, som från och med nu blir vinterbonat. Utanför entrédörrarna välkomnar ett nytt trädgårdsrum designat av chefsträdgårdsmästare Malin Skiöld. Genom två starka nyrekryteringar fortsätter verksamheten att förädla sin jord-till-bord-filosofi med sikte på att forma framtidens hållbara matkultur.
– På Rosendals Trädgård är vi övertygade om att det går att leva gott utan att tära på jordens resurser. I över 40 år har besökare från hela världen vallfärdat hit för inspiration. Nu mer än någonsin behövs platser som inger hopp och som i praktisk handling visar vad begrepp som ”biologisk mångfald”, ”regenerativ odling” och ”cirkulära flöden” faktiskt är. Nu säkrar vi upp för framtiden, så att fler kan njuta av Rosendal året runt, och i alla väder, säger Tin-Tin Jersild, vd och trädgårdsmästare på Rosendals Trädgård.
Paul Svensson ny gastronomisk ledare
Dessutom fortsätter Rosendals Trädgård alltså att utveckla jord-till-bord-filosofin med siktet inställt på att utveckla framtidens hållbara matkultur genom att presentera Jonas Bolling, före detta köksmästare på Restaurang Portal, som mat- & dryckesansvarig och Paul Svensson, tidigare kreativ ledare för köket på Fotografiska, som ny gastronomisk ledare.
– Jag har varit en trogen besökare på Rosendal i många år, så det är en ynnest att få ingå i köksteamet framöver. Jag ser fram emot att, tillsammans med Jonas och det skickliga teamet på plats, jobba med de förutsättningar som platsen ger och visa hur fantastiskt god en cirkulär måltid kan vara. Rosendals Trädgård har all potential att vara en prototyp för framtidens matsystem, en plats som kan inspirera hela världen kring hållbar matkultur, säger Paul Svensson.
Hållbart arbete
Byggprojektet har genomförts under devisen ”närodlad arkitektur” signerad Jordens Arkitekter. Det nya köket innebär bokstavligen att kockarna flyttar ännu närmre örtagården och köksträdgården. Arkitekturen har tagit inspiration från platsen och är utvecklad för att skapa bättre gästupplevelser, vara en inspirerande arbetsmiljö och synliggöra de hantverksyrken som utförs av kockar, bagare, trädgårdsmästare och florister.
– Intresset för trädgårdsodling är stort och växande. Målet har varit att respektera och bevara historien och samtidigt varsamt lägga ännu en årsring till platsens utveckling över tid. Det är ett uppdrag vi är stolta över och som gett oss möjligheter att arbeta med det vi älskar, att koppla förnuft till själ, att skapa arkitektur med känsla av närvaro. Här bygger vi länken mellan dåtid, samtid och framtid, säger Johnny Andersson, co-founder och arkitekt på Jordens Arkitekter.
”Mer lokalproducerat kan det inte bli”
De nya byggnaderna är både en spegelbild av och en kontrast till de befintliga växthusen. Projektet har präglats av hållbarhet, antikvariska förutsättningar och det unika läget i Nationalstadparken. Fokus för bygget har bland annat legat på naturliga material, återbruk av byggmaterial och utrustning, energieffektivitet, låg klimatpåverkan och korta transporter.
– Som alltid på Rosendals Trädgård har vi haft höga ambitioner gällande både estetik och hållbarhet. Stommen är helt byggd i trä och det vackra golvet i restaurangen är av återbrukat tegel. Väggar och tak är av gran som vuxit här på Djurgården och som räddats efter angrepp av granbarksborren. Mer lokalproducerat kan det inte bli! Växthuset är renoverat med kärnfuru från Norrland för längsta livslängd, och i taket är det isolerglas av återbrukat spillglas. Vi vill vara en förebild och inspirationskälla, och i praktisk handling visa att hållbarhet och njutning kan gå hand i hand! säger Tin-Tin Jersild.
Nästa etapp, som kommer stå klar i maj 2025, innebär flera nyheter. Bland annat kommer en ny floristateljé, nya gästtoaletter samt ett nytt kontor att etableras. Dessutom kommer nya stråk och mötesplatser att skapas när gårdsplanen öppnas upp för gäster. Detta kommer att bidra till fler möjligheter för besökare att njuta av området.