Annons

Så laddar hemmabackarna inför sportloven

zoom
NYHETER. Med sportloven runt knuten står landets skidanläggningar redo för trycket under toppveckorna. Besöksliv har kollat in läget inför årets högsäsong.
Annons

Hovfjället i Värmland kallar sig Sveriges sydligaste fjällnatur och erbjuder skidspår, vandringsleder och slalombackar. Anläggningen ligger på ett relativt nära avstånd till Sveriges tre största städer och har utvecklats från 1960-talet till att bli den moderna skidanläggning som välkomnar dagens gäster. Johan Larson är vd för Hovfjället och Hovfjällstoppen AB.

Hur är det allmänna läget inför sportloven och märker ni av lågkonjunkturen på något sätt?
– Vi upplever en liten avmattning från förra säsongen, men framför allt ett beteendemönster med betydligt senare bokningar.

Och har det ekonomiska läget resulterat i nya gästgrupper?
– Tydligt är att de utländska gästerna successivt kommer tillbaka efter pandemin, svårt att säga om det är den svenska kronan som gör detta. Fortsatt hittar många svenskar till våra anläggningar, vilket jag tror är en följd av pandemin och att många hittade till oss under den perioden.

Har ni några nyheter för i år?
– Vi har gjort en kompetenssatsning på vår skidskola och skiduthyrning och så utökat antalet laddningsplatser för elbilar. Vi har bytt ut en av våra pistmaskiner för att fortsatt säkerställa leveransen av bra preparerade nedfarter.

Hur har ni det med säsongspersonal, har det varit svårt att hitta folk?
– Vi har som många andra upplevt svårigheten att hitta personal med rätt kunskap och personlighet för att arbeta hos oss, men som alltid har det löst sig till slut, säger Johan Larson.

Romme Alpin har fullbokat

Även Romme Alpin utanför Borlänge i Dalarna gynnas av en ganska kort resväg från storstäderna. De  välkomnar många skidåkare över dagen och boendet på anläggningens Ski Lodge är fullbokat under sportloven. Bo ”Bosse” Funke är ägare och vd på Romme Alpin berättar.

– Inför den här säsongen har vi gjort vår största investering någonsin. Vi har byggt Sveriges längsta stollift! Det är vår sjätte 6-stols Expresslift och liftköerna har verkligen minskat i anläggningen.

Och hur är snöläget?
– Vi har cirka en meter snö i alla nedfarter. Den här vintern har varit perfekt för tidig snötillverkning. Vi hann tillverka all snö innan jul och har inte behövt spruta snö bland skidåkarna. Nu har vi så det räcker över påsk.

Hur har det gått att rekrytera personal inför vintern?
– Vi har ju fördelen av att ha flera större städer i närheten. Vi kan alltså rekrytera de flesta lokalt. Tillgången på personal är god, förutom utmaningen att hitta kockar och serveringspersonal.

Har det ekonomiska läget påverkat gästbeteendet?
– En ökande målgrupp är de som vill åka kollektivt med buss från Stockholm och andra städer. Under sportlovet kör vi bussar varje dag från Stockholm till Romme Alpin. Det beror säkert bland annat på dyra bränslekostnader och att det är bekvämt, säger Bo Funke.