När Årets Kock avgjordes tidigare i höstas hade tävlingen showats till rejält och förlängts till 2,5 dagar. Ett nytt inslag var att tävlingen emellanåt visade poängställningen på stora tv-skärmar. Dessutom skulle de tävlande, förutom att leverera en tränad och en vegetarisk rätt på nio timmar, utsättas för två överraskningsmoment: att öppna tio pilgrimsmusslor på tid och slå en majonnäs. Att hela tävlingen flyttats till hösten gör också att man kan arbeta mer i säsong.
Flera var positiva till den nya utformningen av tävlingen. Jurymedlemmen Malin Söderström gav positiv feedback redan efter första dagen.
– Jag har en tro på att det här formatet gör att fler vågar söka till tävlingen.
Anderas Stenberg tillträdde som vd för Årets Kock vid årsskiftet.
– Mitt nya uppdrag är tydligt: Jag ska utveckla och förnya tävlingen, säger han.
Vad har du fått för feedback på tävlingen?
– Väldigt positiv. Från kockar, tävlande och besökare. Vi har gjort stora framsteg i år.
Vad är din vision och ditt huvudfokus inför nästa år?
– Nästa år är min vision att vi ska ha ännu större genomslagskraft i media, även utanför branschmedia. Nu hade vi alla stora tidningar och Rapport här i år men vi ska synas ännu mer. Mitt fokus blir också att vi ska få hit fler besökare från allmänheten. Vi ska öka tillgängligheten till tävlingen, så att man förstår ännu bättre vad som avgör den och hur duktiga de här kockarna är.
I år fanns bara en kvinna med bland de 32 semifinalisterna. Totalt ansökte 52 män och sex kvinnor. Hur känner du inför frågan om jämställdhet och mångfald bland de tävlande?
– Jag vill jobba vidare med den. Ett första steg är att lansera Årets Kockelev och skapa en relation med alla unga duktiga tjejer, säger Andreas Stenberg.
För att få en större bredd i ansökningarna nämner Stenberg att man har fört samtal med ett kvinnligt kocknätverk samt att kockarna nu kan ansöka med en friare rätt än tidigare.
Stenberg hänvisar också till att man har slagit ihop Ulrica Brydlings tävling för Unga Ekockokcar med Young Chef Award och bildat en tävling som på gymnasienivå ska ha Årets Kock som slutmål.
– Tyvärr fick vi inte det utfallet som vi hoppats på. Det är för tidigt att säga hur vi ska gå vidare. Vi ska utvärdera den här tävlingen först, säger Andreas Stenberg.
Har du något uppsatt jämställdhetsmål?
– Det är klart att jag vill att andelen kvinnor som söker sig till tävlingen ökar drastiskt.