Visita har i flera år varit delaktiga Livsmedelsverkets krisberedskapsgrupp och haft en löpande dialog när det gäller att se över landets livsmedelsförsörjning vid kriser som till exempel krig, naturkatastrofer eller terrorattentat.
Nytt viktigt samarbete
Under coronapandemin rapporterade man bland annat in hur företagen klarade sig gällande leveranser av livsmedel. Nu ingår Visita i ytterligare ett viktigt samarbete mellan myndigheter och näringsliv.
– Detta samarbete har blivit högaktuellt på grund av kriget i Ukraina. Syftet är att stärka försörjningsberedskapen och se till att vi har en stabil livsmedelskedja i landet så att alla kan få mat, förklarar Stefan Lundin, chefsjurist på Visita.
En viktig del av den civila beredskapen
Samarbetet är en del i myndigheternas uppdrag inom landets civila beredskap och syftet är att säkerställa flödet i livsmedelskedjan även under kristider. I samarbetet ingår tre delar; att skapa ett nätverk, att förbereda handlingsalternativ och att skapa ett signalsystem.
Att skapa ett nätverk av företag, branschorganisationer, myndigheter och andra aktörer med stor betydelse för livsmedelsförsörjningen i landet blir ett första steg.
– Här ser vi att våra medlemsföretag i Visita utgör en viktig del av livsmedelskedjan från odlare, producenter, dagligvaruhandeln och så våra medlemsföretag i restaurangbranschen, säger Stefan Lundin.
Ska hantera störningar i livsmedelskedjan
Nätverkets roll blir att förbereda handlingsalternativ vid eventuella störningar i olika flöden av livsmedel.
– Vi behöver titta på olika modeller som involverar bland annat våra företag, det kan gälla lagring av råvaror eller distribution av mat till exempel. En annan fråga kan vara hur man försörjer olika delar av samhället med livsmedel i krissituationer. Den här typen av förberedelser behöver man formulera och sen teckna avtal kring mellan stat och företag – genom upphandlingar helt enkelt, säger Stefan Lundin.
Signalsystem ska upptäcka störningar
Den tredje delen av samarbetet är att ta fram ett gemensamt signalsystem för att tidigt kunna upptäcka eventuella störningar i kedjan som kan leda till matbrist. Att följa priser, råvaror och sen rapportera in eventuella brister eller stora förändringar kommer att ingå i signalsystemet.
– Vi har inga tydliga brister på livsmedel i våra flöden i dag, men vi ser en del störningar. Bland annat är det brist på solrosolja på grund av kriget i Ukraina, där ju Ukraina är en stor leverantör. Sen noterar vi en viss prispåverkan, med högre priser på räkor och kaffe bland annat, som spätts på av rådande inflation.
Ytterligare bristvaror kan tillkomma
– Vissa saker blir ju dyrare på grund av stigande energipriser som påverkar transportkostnader. Skulle kriget i Ukraina pågå under en längre tid får vi nog räkna med att vissa varor kommer att bli ännu dyrare och att ytterligare bristvaror kan tillkomma, förklarar Stefan Lundin.
Livsmedelsverket och Jordbruksverket har ett gemensamt ansvar för livsmedelsförsörjningen, men det är näringslivet som står för den faktiska försörjningen av mat. Arbetet med att ta fram riktlinjer för detta ska vara klart och presenteras för regeringen i december 2023.