Istället för den klassiska femgradiga skalan får besökarna nu istället en utförlig bedömning av läget och råd inför dagens åk. Pilotprojektet genomförs i Åre, Abisko och Ramundberget av Svenska Skidanläggningars Organisation, SLAO, under säsongen 2017.
– Vi vill inte bara sätta en siffra eftersom det kan bli otydligt med olika siffror – en från prognosen och en från den dagliga bedömningen. Därför vill vi från skidanläggningarna tala om hur läget ser ut just nu. För besökarna betyder det att de får ett betydligt bättre beslutsunderlag när de ska ge sig ut i lavinterräng, säger Anders Aspholm, ansvarig för SLAO:s säkerhetsgrupp.
Prognos och bedömning skiljer sig
Lavininformation kommer att finnas på anläggningarnas hemsidor, på skyltar i skidsystemen och i Snörapporten. Där det finns känd lavinterräng kommer även skyltar sättas upp med information och råd för säkra vägval.
Tidigare låg skidanläggningarna bakom de enda lavinrapporterna som fanns. Idag utgår skidanläggningarna från Naturvårdsverkets prognoser för att bedöma läget.
– Det är en stor skillnad på prognos och bedömning. Prognosen säger en sak och med den som bas går vi ut och tittar på hur det ser ut. Först efter det levererar vi en bedömning av området, säger Anders Aspholm.
SLAO räknar med positiva resultat och att projektet kommer att fortsätta även efter utvärderingsperioden i maj. Målet är att åkare ska få information på samma sätt, oavsett vilken anläggning de befinner sig på.
Åkarens egna ansvar viktigt
I de vanliga pisterna fortsätter arbetet som vanligt – här råder aldrig någon fara för laviner. Pilotprojektet gäller bara lavinterräng, precis som prognoserna har gjort sedan de infördes på 1990-talet.
– Det är viktigt att komma ihåg att ingen prognos i världen, hur säker den än är, tar bort åkarens ansvar. Om du planerar att röra dig i lavinterräng rekommenderar vi fortfarande att du har grundläggande lavinkunskaper, avslutar Anders Aspholm.