Att sportlovet ligger under samma vecka i både Dalarna och Stockholm gör att det blir överfullt i skidbackarna.
– Som det är nu måste lediga lokalbor trängas med alla som kommer upp från Stockholm, säger Viktor Funcke, försäljningschef på Romme alpin.
Veckoskifte gav längre säsong
Enligt honom vore det bättre för alla om de här skidåkargrupperna kunde skiljas åt. Han får medhåll av Mark Baljeu, vd på Grönklittsgruppen, som äger flera turismanläggningar i Dalarna.
– Vi skulle inte ha någonting emot det. Det var ju lite diskussion förra året, när Vasaloppet flyttade en vecka vilket betydde att vi fick en längre säsong, säger han.
Samtidigt tillägger han att de har fullt på sina anläggningar alla sportlovsveckorna, så de har inte drivit frågan om att flytta Dalarnas sportlovsvecka till vecka 10.
Ta hänsyn till barnen
Enligt Lars Walter, chef för bildningssektorn i Borlänge kommun handlar det om att i första hand ta hänsyn till hur skolåret och undervisningen ser ut, när de placerar sportlovet.
– Vi måste utgå från vad som är bäst för skolverksamheten och eleverna, det är viktigast för oss, säger han.
Han menar också att det är mycket tradition kring vilken vecka som sportlovet är placerad på och att många familjer har planerat sitt år utifrån att sportlovet, som vanligt, ligger vecka nio. Det är också många som använder sportlovet för att arbeta ideellt under Vasaloppet som är samma vecka.
– Det är svårt att bryta. Det ändrar man inte på hur som helst, säger han.
Inte en fråga för länsturistchefen
Förra årets ändring, när skid-VM arrangerades i Dalarna, var ett undantag förklarar Lars Walter.
– Det var ett väldigt speciellt år, säger han.
Enligt Lotta Magnusson, länsturistchef i Dalarna, är diskussionen om att byta sportlovsvecka något som dyker upp med jämna mellanrum, men det är inte en fråga hon driver just nu.
– Den allmänna inställningen har varit under en längre tid att det vore bra att flytta veckan, säger hon.