Annons

Säsongen är räddad – sydländska kockar till kök i norr

zoom Georgios Stamatakis från Kreta hjälper Hotell Laponia att klara trycket under högsäsong.
Georgios Stamatakis från Kreta hjälper Hotell Laponia att klara trycket under högsäsong.
NYHETER. Inför vintersäsongen behövde Hotell Laponia i Arvidsjaur rekrytera tjugo kockar. För att lösa det akuta kompetensbehovet har de vidgat sina vyer – och på Kreta hittade de en lösning – kocken Georgios Stamatakis. ”Han är jätteviktig för oss och vi har erbjudit honom en tillsvidareanställning”, säger Kristoffer Lundström, hotellets vd.
Annons

Det råder akut kockbrist i Norrland och för Hotell Laponia i Arvidsjaur är det extra tufft att hitta rätt med få bofasta som har rätt kompetens. Dessutom samlas under vintersäsongen bilmärken från hela världen här för att testa bilar i arktisk kyla och det lockar en målgrupp med höga krav.

– Vår utmaning är att gå från fem anställda till tjugofem, att snabbt hitta tjugo riktigt kompetenta kockar. För det här är gäster som är väl beresta och som ställer höga krav på allt från hotellrum till service och mat. Via arbetsförmedlaren Iosif i Skellefteå, som kommer från Grekland, fick vi hjälp att bredda vår sökning, säger Kristoffer Lundström, vd på Hotell Laponia.

Kompetens från Kreta

Arbetsförmedlaren rekommenderade två erfarna kockar från Grekland som skulle kunna passa Hotell Laponias behov.

– De kom hit på besök i våras och vi bestämde oss snabbt för att gå vidare med en av dem, Georgios Stamatakis från Kreta. Han har en gedigen restaurangbakgrund och han blev provanställd i april. På så sätt fick han tid att bli varm i kläderna till vår sommarsäsong, säger Kristoffer Lundström.

Han äger flera hotell i Norrland, exempelvis Pite Havsbad och Quality Hotel i Skellefteå. Det gav Georgios Stamatakis möjligt att välja var han ville jobba.

– Vi har behov av kompetens på alla våra hotell, så vi åkte runt och Georgios fick se Piteå och Skellefteå och Arvidsjaur. Han hade själv fastnat för Arvidsjaur när han kollat upp orten på nätet och han sa att han fick en varm känsla för naturen här uppe, säger Kristoffer Lundström och berättar vidare att det finns vissa praktiska utmaningar med en inhoppad utländsk kock.

Kulturkrock i köket

Det är en längre inskolning än med någon från Sverige som kan rutinerna. Det finns till exempel skillnader i hur man jobbar i köket.

–I Grekland är det uppdelat i olika arbetsstationer medan det här är mer gränslöst. Det ställer krav på att man kan hantera hela kedjan. Men Georgios kom snabbt in i kocklaget och vi såg hur duktig han är, även om han inte har lagat ugnsbakad falukorv förut så gör han Sveriges godaste moussaka, det gäller att ta vara på hans kompetens.

Vilken betydelse har Georgios för er verksamhet?

– Georgios är jätteviktig för oss och vi har erbjudit honom en tillsvidareanställning, förhoppningsvis får vi ett långt samarbete tillsammans. Och jag tror att vi kommer att ha mer nytta av varandra, via Georgios kan vi rekrytera fler kockar från Grekland som han känner. Att jobba så här är vår framtid, det råder kockbrist nu och det kommer det göra i många år till.

Fler bör vidga vyerna

Fler arbetsgivare borde vidga sina vyer för att hitta nya medarbetare. Det anser Peter Thomelius, utbildningsansvarig på Visita.

– Jag tycker att man ska utnyttja möjligheten att leta kompetens inom Europa. Det finns en samverkan när det gäller detta, Arbetsförmedlingen i Sverige ingår i Eures – den europeiska portalen för rörlighet i arbetslivet. Och fler skulle via dem kunna hitta specifik arbetskraft som det råder brist på i Sverige, till exempel kockar.