Annons

Sätra Bruk – en herrgård med en lång historia

zoom Martina Lindblom Alanko.
Martina Lindblom Alanko.
NYHETER. En varsam renovering pågår av de 200 år gamla herrgårdsbyggnaderna på Sätra Bruk i Västergötland. Martina Lindblom Alanko, vd, vill bedriva hållbarhet i flera dimensioner.
Annons

Vd-rollen på Sätra Bruk innefattar att ansvara för en bred verksamhet bestående av skogsbruk, jordbruk, fastigheter, gäst och konferensverksamhet och till och med driften av tre mindre vattenkraftverk. För Martina Lindblom Alanko, som tillträdde som vd i somras, är jobbet en möjlighet att jobba hållbart på flera nivåer.

– Det som är så spännande med Sätra Bruk för mig är just att man får in så mycket hållbarhet. Det finns ett långsiktigt och hållbart skogsbruk, ett ekologiskt jordbruk och fastigheter som är unika i sin bruksmiljö. Det är också en hållbarhetsaspekt i sig, att ta hand och verka i de k-märka byggnaderna, säger hon.

Måna om att bevara det historiska

Den ursprungliga konferenslokalen är en smedja från 1700-talet men det finns även möteslokaler och boende i Nygården som invigdes 2012. Hela Sätra Bruks herrgård ligger med utsikt över Edsån.

– Vi har haft gäst- och konferensverksamheten delvis stängd för renovering efter pandemin förutom för Allmänna Barnhusets utbildningar som varit på Sätra under 2023 och 2024.

Men sedan årsskiftet bjuder Sätra Bruks Herrgård in nya och gamla gäster till vår vackra anläggning, säger Martina Lindblom Alanko som närmast kommer från Svealandstrafiken AB där hon var chef för Hållbar utveckling.

– Framför allt har vi gjort en större renovering av köket. I övrigt är vi väldigt måna om att bevara det historiska. Vi vill att du ska känna att du kommer in i ett historiskt hus som vill berätta mer om sin historia till framtidens gäster.

Ekologisk och social hållbarhet

Sätra Bruk har en aktiv ägare i Stiftelsen Allmänna Barnhuset vars uppdrag är att stärka barn i socialt utsatta livssituationer och en del av avkastningen från Sätra Bruk går till stiftelsens verksamhet.

– Även den delen, den sociala hållbarheten och det ansvarstagandet lockade mig till Sätra Bruk. Jag är intresserad av möjligheten att bedriva hållbarhet i flera dimensioner, att tänka på det ekologiska, men även det sociala. Det är även intressant att vara med och öppna upp vår konferens och gästverksamhet igen, säger hon och tillägger att hon tror att det framför allt är den lugna och naturnära miljön som lockar gäster till Sätra Bruk.

– Våra gäster njuter av en stillsam atmosfär i inspirerande lokaler som erbjuder just den avskildhet man kan behöva för att fokusera under en konferens. Man ska känna sig väl omhändertagen och att det är herrgården som bjuder in.