Nordens största hotelloperatör Scandic har nu publicerat räkenskaperna för 2022. Här berättar Jens Mathiesen om läget och hur han hanterar utmaningarna med hög inflation och en avmattning i ekonomin.
Du beskriver 2022 som ”ett starkt år” trots pandemi och stigande kostnader. Vad är förklaringen?
– Det som är väldigt positivt att det hållit i sig på en stabil och hög nivå under sommaren, hela hösten och fram till jul. Mötena är tillbaka på nivån före pandemin och affärsresenärerna är tillbaka. Det som gör att beläggningsgraden är lägre är att vi saknar asiatiska resenärer medan gästerna från USA i december låg över 2019 års nivå. När vi ser på den inhemska trafiken i Sverige, Danmark, Finland och Norge så ligger vi bättre till än vi gjorde före pandemin – inte bara på priserna men också på beläggningen.
– Vi har också anställt mer än tiotusen medarbetare det senaste året, varav 3 500 i Sverige, och har lika hög medarbetarnöjdhet som före pandemin och hög kundnöjdhet. Så jag är imponerad av vår förmåga att hantera detta samtidigt som vi håller en hög effektivitet. Det är därför vi kommer ut så starkt.
Början på 2023 är lite svagare än 2019. Har ni börjat känna av en svagare konjunktur?
– Nej, det har vi inte. Vi säljer lika många rum som före pandemin men vi har fler rum så beläggningsgraden ligger lite efter. Men priserna är mycket högre så RevPAR (intäkten per tillgängligt rum) ser stabil ut.
Hur ser du på återstoden av 2023?
– Det är ett väldigt stabilt inflöde av gäster och vi bokar på för alla kommande månader och för sommaren. Mötestrafiken är stabil. Beläggningen är alltid lägre i januari och februari men när vi jämför med historien så ligger vi bra till. Vi har inte sett att folk slutat resa.
Vilka av era kostnader stiger mest?
– Vi har öppnat väldigt många nya hotell och vi har ökade hyreskostnader. Vi har prissäkrat våra energikostnader men vi märker ändå att energikostnaderna stigit.
Kan ni fortsätta höja priser utan att tappa gäster?
– Det gjordes en bred internationell undersökning nyligen där folk fick frågan om vad de skulle spara på. Det flesta var beredda att spara på kläder, mat, dryck och energi men bara tolv procent säger att de kommer att resa mindre. Jag tror folk kommer att fortsätta resa. Vi är beredda på något som kan komma, men vi har inte sett det än.
Riksbanken hotar med fortsatt åtstramning om inte prisökningarna dämpas. Hur påverkar det Scandic?
– I slutändan påverkar det Scandic om det påverkar ekonomin generellt. Har vi hög inflation i flera år kommer det att drabba alla men nu har det varit en ganska kort tid och alla förväntar sig att den ska gå ner. Jag tror att inflationen successivt går ner, vilket vi sett början på i flera länder och att konsumenternas förtroende ökat, säger Jens Mathiesen.