Annons

Senare öppettider på restauranger skapar en levande stad – och trygghet!

zoom Om en restaurang vill ha öppet efter klockan 01:00 är det upp till de kommunala nämnderna.
Om en restaurang vill ha öppet efter klockan 01:00 är det upp till de kommunala nämnderna.
KOLUMN. Krögare på flera håll i landet har sina höjt sina röster för att få till senare öppettider på deras restauranger. Men det är skillnad på vad som gäller i till exempel Visby, Östersund och Malmö. Visitas chefsjurist Stefan Lundin tycker att det finns flera goda argument för kommuner att överväga att låta dem få servera senare.
Annons

Hur länge ska en restaurang med serveringstillstånd få ha öppet?

Det beror på vilken kommun du frågar.

I Stockholm och Malmö finns möjlighet att servera till klockan 05.00. I Göteborg går det att få tillstånd till klockan 05.00 på lördagar och dag före helgdag. Men inte på fredagar, då det är 03.00 som gäller. I Örebro kan restaurangen få ha stadigvarande öppet till kl. 02.00 som längst. I Luleå ska serveringen upphöra senast klockan 02.00 söndagar-torsdagar och 03.00 fredagar-lördagar.

Ja, sådär håller det på.

Hur har det blivit så här? Det är ju en och samma alkohollag som gäller i hela landet. Men i lagen anges bara att serveringstiden är klockan 11.00 – 01.00 om inte kommunen beslutar annat. Alltså är det upp till var och en av landets 290 kommuner att avgöra restaurangernas öppettider lokalt.

Hur sent på dygnet – eller för all del hur tidigt – som restaurangerna får ha öppet är alltså i grunden politiska beslut i de kommunala nämnderna.

En uppsida jag ser är de möjligheter detta ger att på lokal nivå ta diskussionen med politikerna om mer generösa tider för företag med serveringstillstånd. Sådana diskussioner har senaste tiden gett effekt bland annat på Gotland och i Östersund.

Det finns onekligen flera goda argument för kommuner att överväga senare öppettider. För att attrahera besökare är det ofta viktigt för destinationerna med ett rikt och varierat utbud av restauranger – och då även sådana som har senare öppettider.

En levande stad skapar trygghet.

Restaurangerna skapar sysselsättning och bidrar till kommunernas skatteintäkter. Med verksamheter som har längre öppethållande ökar också sysselsättningen i besöksnäringen på orten.

Även folkhälsoskäl – som ofta används som argument mot sena serveringstider – talar faktiskt för sådana.

Den andel av den totala alkoholkonsumtionen i Sverige som sker på restaurang har länge legat runt 10 procent. 90 procent av alkoholen dricks någon annanstans.

Det skulle vara bättre om en högre andel av konsumtionen sker i de kontrollerade och sociala miljöer som restauranger med serveringstillstånd utgör, istället för att ske i skymundan. Senare serveringstider kan också motverka bland annat förekomsten av svartklubbar liksom de störningar som kan uppstå när i princip alla restauranger stänger vid samma tid och människor ska bege sig hemåt samtidigt.

När måste restaurangerna stänga i din kommun, och varför?

Jag föreslår att du frågar dina kommunpolitiker.

 

Stefan Lundin, chefsjurist Visita