I veckan anordnades sommelier-EM i Wien. Totalt 34 kandidater gjorde upp om titeln som Europas bästa sommelier. Det blev Raimond Tomsons som fick åka hem till Lettland med guldpokalen i bagaget.
– Han var med i VM också. Han är duktig och nog den första någonsin som vinner från de baltiska länderna. Oftast är det mycket klassiska länder och sedan Sverige som vinner, säger Robert Andersson, som till vardags driver vinbar och importfirma.
Du var en av de 12 som gick vidare i semifinal. Hade du någon aning om att det skulle gå vägen?
– Det vet man aldrig. Jag gjorde ett dåligt teoretiskt prov. Det var många frågor om Östeuropa som jag missade på. Så det var faktiskt ganska förvånande.
Vilket var ditt starkaste moment under tävlingen?
– På det praktiska skulle jag säga. Servicemomenten. Jag är nöjd med min semifinal. Jag kom sexa totalt. Det jag förlorade jag på var teorin och det var förmodligen på den jag tappade min finalplats.
Hur mycket har du tränat?
– Rent praktiskt två gånger i veckan. Jag gör olika moment, allt från blindprovning till dekantering, spritprovning, mat och vin i kombination och lite annat. Det är för att sätta sig in i tävlingssammannahang så snabbt som möjligt. Och så testar jag vin, men det gör jag ju varje dag ändå. Men jag blindprovar två till tre gånger i veckan. Och pluggar teori 1,5-2 timmar om dagen.
Vad är det som gör det så kul att tävla i sommelieri?
– Jag gillar att lära mig saker. Jag har alltid hållit på med fotboll och iskhockey så jag gillar att tävla. Men kanske inte så mycket mot andra utan mer mot mig själv, att lära mig inom mitt yrke och bli bättre. Och så lär du känna mycket folk i branschen och får många roliga kontakter internationellt.
Vad blir nästa tävling?
– Jag får se om det blir någon. Det tar väldigt mycket tid. De som gick till final nu i EM gjorde det på sina teoretiska kunskaper och jag tyckte att man där förlorade själen i yrket. Att gå på restaurang ska vara som att gå på teater, en upplevelse. Jag tappade lite intresset där när service inte fick ta den platsen i tävlingen, det är ju det som jag själv brinner för.
Du kom sexa i EM. Förra året vann svensken Arvid Rosengren VM. Skulle du säga att Sverige som sommelierland har ett uppsving just nu?
– Vi är duktiga på hela den gastronomiska biten, både inom restaurang och vin. I Sverige är vi fokuserade, målinriktade och har bra utbildningar. Jag har haft stor hjälp i min träning av coach Sören Polonius och hela sommelierlandslaget. Vi har en bra grund att stå på. Vi ligger i framkant.
Vilka andra länder sticker ut på tävlingsscenen?
– Tävlingsmässigt så handlar det om att plocka poäng. Du ska kunna spela spelets regler. Frankrike har varit med så länge att de kan dem och de nordiska länderna är duktiga, liksom England och Schweiz.
Du har jobbat som sommelier i 10 år. Hur tycker du att gästens kunskaper och intresse utvecklats under dina yrkesår?
– En gäst är idag öppen och nyfiken på ett sätt som jag uppskattar. Vi gillar att följa trender i Sverige, det märks. Och ibland skulle vi kanske satsa på att hitta vår egen smak, men samtidigt blir folk mer och mer intresserade för varje år. Kolla bara på hur många som inte ens jobbar som sommelierer som går på utbildningar i Stockholm.