Annons

Skånes djurpark fortsätter locka danska gäster

zoom En intensiv sommarsäsong på <br />
djurparken är snart förbi. Foto: Patrik Palm
En intensiv sommarsäsong på
djurparken är snart förbi.
Foto: Patrik Palm
NYHETER. När Skånes Djurpark summerar sommaren märks en rejäl ökning av antal övernattningar. Och de danska gästerna fortsätter strömma in.
Annons

Vid Besökslivs besök i parken som utsågs till Året upplevelse 2023, hörs många glada röster från danska gäster på sommarlov. Skånes Djurparks vd Glenn André Viste Bøe har koll på statistiken.

– Själva antalet danska besökare har varit lika stort den här sommaren som förra, och ligger på cirka 30 procent, men vi har haft fler gäster i stort på Skånes Djurpark. Det som är extra roligt är att vi hitills inte gjort någon marknadsföring i Danmark utan de hittar hit ändå, säger han.

Vilken är den största gästgruppen?

– Det är skåningarna, och de väljer också ofta att sova över. Något som verkligen är positivt för de måste ju inte sova över utan är efter upplevelsen som en natt i parken ger. Femton procent kommer från angränsande län och vi har cirka tio procent besökare från Stockholm respektive Göteborg.

Gäster som sover över får ju hänga med och mata djuren på kvällstid i parken. Har det varit många övernattande gäster i sommar?

– Ja, det är där vi kan se den största ökningen. Det ligger 31 procent högre än förra året och mellan 2022 och 2023 hade vi en 40-procentig ökning.

Full fart framåt

Trots att sommarsäsongen lider mot sitt slut, är jobbet för parkens anställda långt ifrån över.

– Vi går in i en lugnare period besöksmässigt, men det är den mest upptagna perioden bakom kulisserna. Vi är snart i full gång med att planera hösten och framför allt Halloween på Skånes Djurpark som är något av det mest krävande vi gör. I år ska vi ha öppet längre på kvällen för att verkligen dra nytta av mörkret. Det ska vara lite lagom läskigt när mörkret kommer, vi ska vidareutveckla koncepten som vi tog fram inför förra året. Man ska kunna använda samma entrébiljett och besöka parken lite senare.

Nordisk aktivitet

Vakna bland kronhjortarna, mata vildsvinsungar på rymmen och klappa renar i all ära men den största upplevelsen för de yngsta kan vara att hålla en pytteliten groda.

– En ekorre kan vara det roligaste av allt, det har jag förstått från vänner med barn som besökt parken. Vi har en stor biologisk mångfald omkring oss i skogen här, man kan se vilda rävar och hjortar. Men på hösten är det nästan som bäst här, då väcks parkens djur verkligen till liv. Temperaturen är perfekt för alla de nordiska djur som vi har och de har en livligare aktivitetsnivå på hösten.

Förväntar ni er utländska besökare även i höst?

– Höstlovet innebär många gäster och vi har en jämn nivå av utländska gäster på hösten och resten av året. Innan pandemin hade vi tio procent danska gäster men de senaste åren har vi snittat på ungefär 25 procent. Det är ju speciellt billigt för danskarna i Sverige nu med den svaga kronan och det är en tidsfråga innan vi satsar på att få ut mer info om oss i Danmark.