Annons

Skansen får prestigefyllt musikpris

zoom
NYHETER. Från Allsången till jazzkvällar och stämningshöjande bakgrundsljud. Musik i många former bidrar till minnesvärda besök på Skansen - som nu har belönats med priset Stimgitarren.
Annons

Stimgitarren har delats ut sedan 2002 för att uppmärksamma Stims kunder som använder musik på ett genomtänkt sätt i sin verksamhet – och varit noggranna med att musikskaparna ska få ersättning för sitt arbete.

– Det känns verkligen roligt att vi får Stimgitarren, vi arbetar mycket med att utveckla musiken på Skansen och vi vill förstås också att upphovspersonerna ska få ersättning, säger Matilda Klein, evenmangschef på Skansen.

Skansens verksamhet har alltid präglats av musik, ända sedan starten 1891 då Artur Hazelius grundade friluftsmuseet och djurparken.

– Hazelius syfte var att bevara svensk natur och kulturhistoria för att vi inte skulle tappa bort den och glömma varifrån vi kommer. I detta ingick att uppmärksamma och fira olika högtider och traditioner – där musik spelar en stor roll, säger Matilda Klein.

Jazz, dansband och allsång

I dag består det musikaliska programmet bland annat av jazz- och dansbandskvällar, levande musik i form av den ambulerande Vandringsorkestern som spelar 1950-talsklassiker samt Skansens spelmän, som spelar och lär ut om folkmusik. Dessutom ges konserter med aktuella artister på Sollidenscenen, som förstås också är hem för den populära tv-sända “Allsång på Skansen” med Pernilla Wahlgren som programledare.

– Hon är fantastisk. Vi älskar henne, hon är så proffsig, kul och trygg i sin roll. Och världens trevligaste, säger Matilda Klein.

All musik som spelas ut mot gästerna ingår i licensavtalet med Stim. Det inbegriper även den bakgrundsmusik som spelas för att vara stämningsskapande, något som Skansen har börjat arbeta mer med på senare tid.

– På drop-in-bröllop så har vi en dj som spelar kärlekslåtar på dansgolvet. Pysselverkstad får mysigare stämning där gästerna kommer till ro om vi till exempel lägger på lite Monica Z i bakgrunden. Och vid vårt tivoli så har vi klassisk tivolimusik, det gör jättemycket för den totala upplevelsen.

Matilda Klein påpekar att det absolut kan bli för mycket musik och tar stora parker som Walt Disney World som exempel.

– Där är det inte tyst någonstans. Och riktigt så mycket musik och ljud ska vi inte ha på Skansen men vi kommer att fortsätta att utveckla hur vi som plats exempelvis kan använda miljöljud, såsom hästhovar som glapprar eller klirr och sorl från en 1700-talsfest, allt för att levandegöra miljöerna och aktivera alla våra sinnen

Hur tänker ni kring urvalet av musiken?

– När vi väljer musik vill vi gärna i första hand använda svensk musik och där det också finns en stor låtskatt att ösa ur. Vi väljer ut musik som passar in i stämningen vi vill förmedla, gamla jazzklassiker, trallvänliga örhängen eller visor från förr är vanligt här på Skansen. Vi önskar såklart att vi hade haft möjlighet att ha ännu mer live-musik men det är kostsamt, så med bakgrundsmusik blandat med livemusiker får vi mer musik på Skansen.

Hur har sommaren varit på Skansen i övrigt?

– Gästmässigt så har sommaren varit bra, något bättre än i fjol. Men en trend som vi har sett och fått bekräftat från andra scener är att konsertbiljetter har sålt lite sämre än förväntat. Jag vet inte vad det beror på. Det kanske handlar om att folk har sämre ekonomi eller kan det kanske vara så att Taylor Swift och Benjamin Ingrosso slukade all konsertpublik denna sommar?