Idre Himmelfjäll miljardinvesterar, som Besöksliv tidigare berättat, under de kommande åren och satsar stort redan inför den kommande vintersäsongen.
Bland många nyheter på destinationen finns det numera en timrad kåta, “Samevistet”, där Mattias Jonsson från Idre Sameby kommer att dela med sig av kunskap om samisk kultur och renskötsel som näringsgren.
– Jag har med mig en ren man får träffa, vilket brukar vara särskilt uppskattat av barnen. Sedan berättar jag om den samiska kulturen, renskötsel och Idre Sameby. Jag pratar till exempel om hur samerna, som kallas de åtta årstidernas folk, lever i symbios med djuren och naturen, säger Mattias Jonsson.
Sydligaste samebyn i Sverige
Idre Sameby är den sydligaste av 51 samebyar i Sverige. Här växte Mattias Jonsson upp i en renskötarfamilj och i dag driver han renskötseln vidare inom familjen.
Det är vanligt att kombinera renskötsel med jakt och fiske för att hitta alternativa inkomstkällor och de senaste åren har även turism blivit en möjlig sådan.
Mattias Jonsson har jobbat med turism på olika sätt sedan tio år tillbaka och i samarbete med Idre Himmelfjäll sedan 2019.
”Magert med kunskapsspridning”
– Men nu har vi en ny kåta och det har investerats mer i aktiviteten. En viktig anledning till att jag gör det här är att jag, liksom många av mina kollegor, tycker att Storsverige har missat att informera om oss samer på ett vettigt sätt, säger han och fortsätter:
– Ibland verkar det som att man vet mer om den samiska kulturen ute i Europa och då är vi ändå Sveriges ursprungsbefolkning. Det har varit magert med kunskapsspridning, säger Mattias Jonsson.