Annons

Skidanläggningar satsar på klimatsmart snöproduktion

zoom Branäsgruppen har startat årets snöproduktion. FOTO: Branäsgruppen
Branäsgruppen har startat årets snöproduktion. FOTO: Branäsgruppen
NYHETER. Inför den här säsongen har värmländska Branäs utökat med fler snökanoner i de populäraste backarna för att kunna säkra snötillgången till säsongspremiären den 17 december.
– Det har hänt väldigt mycket på snökanonfronten de senaste åren, säger Anton Renström, teknisk platschef i Branäs.
Annons

Totalt kan snökanonerna i Branäs, som använder el från förnyelsebara källor, producera cirka 2 170 kubikmeter snö i timmen.

– Det kommer hela tiden nya tekniker som gör att de blir effektivare och kan producera mer snö på kortare tid. Vi följer teknikutvecklingen och satsar på att öka kapaciteten med hjälp av de snökanoner som finns, fortsätter Anton Renström, teknisk platschef i Branäs.

Men Branäs är långtifrån den enda skidanläggningen i Sverige som satsar på effektivare snötillverkning. Inför årets säsong har till exempel Järvsöbacken investerat cirka 2,5 miljoner i att effektivisera snösystemet och även i Vemdalen har det satsats på förbättrad snöproduktion inför vintern.

Redan 2017 investerade Vallåsen i Halland i ett snösystem som gör det möjligt att tillverka snö i plusgrader, något som lär bli allt mer eftertraktat i takt med att klimatet blir varmare. Utöver snöfabriken är Vallåsen en av flera svenska skidanläggningar som satsar på återbruk i form av snölagring. När säsongen är över samlas snön i en stor hög och täcks med bark eller en så kallad geotexduk som bromsar smältningen och gör att snön kan användas kommande vinter. Två andra anläggningar som har satsat stort på snölagring är Kåbdalis i Norrbotten och Idre Fjäll, något som har gjort att de redan har öppnat sina första backar. Kåbdalis öppnade redan den 17 oktober och Idre Fjäll startade sin försäsong den 22 oktober.

Även i Branäs, som utnämndes till årets Skidanläggning av SLAO 2021, finns snö från fjolsäsongen.

– Man kan spara all snö som finns kvar i teorin, men att göra det i praktiken och få ekonomi i det vore svårt. I Branäs har vi sparat 40 000 kubikmeter snö från i våras, säger Anton Renström.