Samtliga skidbackar och anläggningar får vara fortsatt öppna, även under påsklovet. Det meddelade Folkhälsomyndigheten på sin presskonferens.
– Vi bedömer att med de åtgärder som vi vidtar innebär skidåkning och liftåkning i sig inte några påtagligt större smittrisker än när man rör sig i samhället i övrigt, sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på tisdagens presskonferens.
Folkhälsomyndighetens rekommendationer innebär bland annat ingen after ski, stängda gondolliftar, begränsningar i antal besökare i värmestugor samt organisering av liftköer.
Slaos styrelseordförande Mikael Santoft välkomnar tydliggörandet från Folkhälsomyndigheten.
– Våra medlemmar har varit angelägna om att få klara besked och det har vi nu fått så det är skönt, säger Mikael Santoft.
Vilka reaktioner har ni fått från anläggningarna?
– Det finns en glädje över att det kom ett besked, ovissheten har varit det värsta. Tusentals anställda skulle ha drabbats om vi hade behövt stänga. Nu har vi två veckor på oss att anpassa och korrigera efter myndighetens rekommendationer, säger han.
Mikael Santoft understryker att medlemmarna sedan tidigare har vidtagit alla åtgärder för att följa Slaos och Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
– Våra medlemmar har gjort exakt det som myndigheterna har sagt och lite till, och Folkhälsomyndigheten är nöjda med vad de har gjort hittills.
På skidanläggningen Kläppen har man förberett sig länge och vidtagit alla åtgärder som rekommenderats för att gäster och personal ska känna sig trygga. Vd Gustav Eriksson är lättad över beskedet.
– Det är många frågor, men för oss var det skönt att få ett besked, och det var skönt att höra att Folkhälsomyndigheten var nöjda med de åtgärder anläggningarna har vidtagit för att minimera risk för spridning, säger Gustav Eriksson.
–Framför allt har det varit skönt att kunna meddela våra gäster och 300 anställda som varit oroliga att mista jobbet, tillägger han.
På Kläppen har bokningarna inför påsk minskat på grund av oro och inte minst efter rekommendationer att inte göra onödiga resor.
Har ni varit oroliga över att behöva stänga?
–Vi har jobbat jättemycket förebyggande, lyssnat på rekommendationer och gjort egna grejor lokalt, som att leverera hyrskidor till hem dörren. Men vi har även jobbat med scenariot att behöva stänga, och utifrån det var det skönt med beskedet att vi får ha öppet. Många i vår glesbygd är beroende av turismen och det vi håller på med.
Här är vad som gäller för skidanläggningarna:
SLAO har idag 24 mars tagit del av Folkhälsomyndighetens information och rekommendationer till svenska skidanläggningar och kommenterar dessa såhär:
- Sveriges skidanläggningar har redan vidtagit ett flertal åtgärder för att minimera smittspridning och skapa en trygg miljö för gäster och medarbetare, baserat på Folkhälsomyndighetens tidigare rekommendationer.
- Vi upprätthåller en löpande dialog med Folkhälsomyndigheten. Utifrån detta har ett flertal nya åtgärder vidtagits. Exempel är ingen after ski, stängda gondolliftar, begränsningar i antal besökare i värmestugor samt organisering av liftköer så att närkontakt undviks.
- En viktig del i arbetet är den samverkan som sker mellan berörda regioner, länsstyrelser, destinationsbolag och skidanläggningar i syfte att minimera smittspridning och skapa trygga miljöer för gäster och medarbetare.
- Vi eftersträvar också tät dialog med regionernas smittskyddsansvariga och med primärvården i skidbackarnas närområden, vi vill göra vad vi kan för att underlätta för vården.
- Folkhälsomyndigheten betonar att tillgängliga miljöer för friskvård och idrottsutövning är viktiga i den aktuella situationen, och hit hör skidorter. Gästers och medarbetares trygghet är vår första prioritet när vi bidrar till att hålla denna del av samhällsinfrastrukturen öppen.