Annons

Skräck – både hälsosamt och utvecklande

zoom
"Deltagarna visste inte vad de skulle gå igenom, men vi hade full kontroll på dem från första sekund", säger Karl Svedung, marknadschef på Liseberg. Foto: Maja Härnqvist / Emma Ibar Eklund
NYHETER. ”Väldigt roligt att vårt experiment kunde stödja tesen att underhållningsskräck kan vara bra för människor”, säger Karl Svedung, marknadschef på Liseberg efter fältstudien The Peak Fear Experiment.
Annons

Liseberg genomförde den 11 oktober i år i fältstudien The Peak Fear Experiment, där läraren Vicki Bååth från Sverige och Helge Branscheidt, hår- och make-up artist från Tyskland utsattes för höga nivåer av underhållningsskräck.

Fältstudien genomfördes av Liseberg tillsammans med forskare från Recreational Fear Lab vid danska Aarhus universitet och lagom till Halloween har resultaten från studien nu publicerats.

Ökad psykologisk motståndskraft

”Experimentet visar att om du utsätter dig för underhållningsskräck i en säker miljö så kan du öka din psykologiska motståndskraft, bli bättre på att hantera stressade situationer och öva upp strategier för att hantera dina rädslor och negativa känslor”, sammanfattar forskarna på Recreational Fear Lab forskningsresultatet.

Enligt Karl Svedung, marknadschef på Liseberg, var nöjesparkens syfte med att genomföra experimentet att undersöka hur underhållningsskräck bäst kan designas för att optimera skräckupplevelser.

Vilken är den största insikten efter experimentet?

– Att underhållningsskräck kan vara utvecklande för deltagarnas psykologiska motståndskraft. Det visades att deltagarna, när de utsatte sig för skräck, övade på att hantera stress och utveckla strategier för att övervinna sina rädslor och negativa känslor. De båda deltagarna beskrev att de uppnådde högsta upplevda rädsla under genomförandet, men ändå upplevde experimentet som underhållande och roligt, säger han och fortsätter:

– Nu börjar arbetet med att ta vara på dessa insikter för att utveckla Lisebergs utbud ytterligare. Kanske kan vi börja bygga mer personligt designade upplevelser?

Var ni någonsin oroliga över hur experimentet skulle tas emot av testdeltagarna?

– Deltagarna i experimentet var noga utvalda och informerade om att de hade möjlighet att avbryta experimentet när som helst, säger Karl Svedung och tillägger att på grund av att det är väldigt individuellt vad olika människor upplever som läskigt, så var det ändå svårt att veta hur deltagarna skulle reagera.

– Men vår personal är experter och tränade i att kunna bemöta våra gäster dagligen ute i parkens skräckmiljöer, där de hela tiden läser av reaktioner och beteenden. Deltagarna visste inte vad de skulle gå igenom, men vi hade full kontroll på dem från första sekund, det kände vi oss väldigt trygga med.

Är det något som har förvånat er lite extra i forskningsresultatet?

– Det är kanske inte förvånade men ändå väldigt roligt att vårt experiment kunde stödja forskarna på Recreational Fear Labs tes om att underhållningsskräck kan vara bra för människor och resultera i positiva effekter på mående, säger Karl Svedung.

Här kan du se en kort dokumentär om experimentet.