Annons

Snabb expansion för Heat

zoom Daniel Wärnmark
Daniel Wärnmark
NYHETER. Heats lunchbuffékoncept med husmanskost sprider sig. Under 2024 öppnar nya restauranger i Stockholm, Södertälje, Malmö och Umeå.
Annons

Den första restaurangen startades i Uppsala 2008. Sedan dess har konceptet med lunchrestauranger med inriktning på husmanskost vuxit snabbt. I dag finns 25 Heat restauranger i Sverige, med tyngdpunkten i Uppsala och Stockholm. Och fler är på gång i snabb takt.

– Under en sexveckorsperiod nu i vår öppnade vi fyra nya restauranger, bland annat i Södertälje och på Södermalm i Stockholm. Målet är att ha 75 restauranger 2028 – och vi ligger före tidplanen, säger grundaren Daniel Wärnmark, som är utbildad kock och har en bakgrund som domare i elitfotboll världen över.

Nära större arbetsplatser

Restaurangerna Heat och Heat Express finns ofta i köpcentrum, i kontorshus eller nära större arbetsplatser där tillgången till parkeringsplatser är god.

– Fastighetsägarna vill gärna ha in oss för att kunna erbjuda sina hyresgäster bra service. Lokalerna kan se olika ut, men konceptet och menyerna är det samma. Gästerna ska veta att de får exakt samma kvalitet oavsett vilken av våra restauranger de väljer, fortsätter han.

Heats affärsidé är att servera modern husmanskost lagad från grunden. I lunchbuffén finns alltid flera rätter att välja på – fisk, kött och vegetariskt ­– plus en stor salladsbuffé.

– Heat vill föra traditionen att äta svensk husmanskost till lunch vidare, Men den ska vara vällagad utifrån bra råvaror och utan att använda halvfabrikat, säger han och tillägger att torsdagarna, då det serveras det ärtsoppa och pannkaka, är de mest välbesökta.

Inga problem att rekrytera

Några problem med att rekrytera kockar till lunchrestaurangerna brukar det inte vara.

– Jobbet är på dagtid och det passar dem som har familj och tröttnat på att jobba på krogen. Vi har dessutom bra villkor och kollektivavtal.

Utmaningen ligger i stället i likviditeten. Att tjäna pengar på luncher är inte det lättaste. Det vet alla som försökt.

– Visst, marginalen är låg. Men vår stora volym, 5 000 – 7 000 luncher varje dag, gör att det går ihop, säger Daniel Wärnmark.