Annons

Snabbspårsutbildning ska ge Norrbotten ny krogpersonal

zoom Lena Remahl, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen.
Lena Remahl, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen.
NYHETER. Utbildning Nord och Arbetsförmedlingen har krokat arm med aktörer i branschen för att säkra tillgången till köks- och serveringspersonal.
Annons

När coronarestriktionerna tillfälligt lättade i höstas stod det klart att kompetensbristen inom krogbranschen i Norrbotten var gigantisk. Köks- och serveringspersonal hade under pandemins nedstängningar hunnit yrkesväxla till andra branscher, alternativt kunde inte hoppa på nya uppdrag med så osäkra förutsättningar. Inför årets sommarsäsong behövde något göras, och det snabbt.

– Vi, det vill säga Utbildning Nord och Arbetsförmedlingen, krokade arm med ett tiotal aktörer i krogbranschen och gick igenom var behovet var som störst, berättar företagsrådgivaren Lena Remahl på Arbetsförmedlingen.

– Sedan började jag började ringa runt, helt enkelt. Det finns 14 kommuner i Norrbotten och varje kommun har ju krog. Till slut blev det orterna Haparanda, boden, Piteå och Luleå. Syftet är att snabbast möjligt tillgodose behovet. Om det förut har varit arbetsbrist så skriker krogbranschen efter personal i dag, fortsätter Lena Remahl.

Praktik på anslutna restauranger

I ett första skede riktar sig satsningen till 40 personer inskrivna som arbetssökande på Arbetsförmedlingen har två spår, kökspersonal respektive servering, och omfattar totalt tolv veckor jämnt fördelade på studier på Utbildning Nord och arbetspraktik ute på de anslutna restaurangerna.

Utbildningen garanterar traktamente och för de som kommer långväga tillkommer ersättning för hotellvistelse under de platsspecifika veckorna. Urvalet av de antagna till denna ”snabbspårsutbildning” sker i form av digitala urvalsträffar i samarbete med restaurangbranschen i Norrbotten.

– Det har varit som en rekryteringsprocess. Företagen har fått berätta om sitt varumärke och varför man borde jobba i branschen. Det särskilt roliga är att samtliga säger att sådant som ålder inte spelar roll, det viktiga är att du är intresserad av mat och dryck och vill arbeta med människor, säger Lena Remahl.

En kunskapsbas för utveckling

– På det här viset kan sökande få åtminstone en kunskapsbas att stå på för att sedan kunna utvecklas på plats – och det kan man ju verkligen inom krog.

Lena Remahl hoppas nu att det kombinerade utbildnings- och lärlingskonceptet både sprider sig och blir återkommande.

– Alla vet att krogbranschen behöver folk, samtidigt som andra yrken har massor av långtidsarbetslösa. Tänk på all friställd kabinpersonal. Är det några som är vana att representera ett varumärke och att ta kunder så är det ju dem, de vore perfekta för krogbranschen.