Renoveringen påbörjades våren 2023. Under året har slottsbyggnaden fått en välbehövlig upprustning med bland annat helt nya ytskikt, bättre akustik och ventilation.
– Underhållet har varit ganska eftersatt. Eftersom byggnaden från början var en privat sommarbostad har den inte heller varit anpassad för att ta emot så många besökare. Det känns jätteroligt att Sofiero kan fortsätta utvecklas som besöksmål och att vi nu får öppna upp slottet för besökare igen, säger Caroline Lundholm, verksamhetschef.
Ny basutställning om livet på slottet
Den 5-9 juni firas nyöppningen med “Fest för slottet”. Under de fem dagarna bjuder Sofiero på ett späckat program med en mängd olika aktiviteter för hela familjen. Förutom säsongens utställning “Astrid Lindgren – Fantasins landskap”, invigs basutställningen “Sagan om Sofiero – från kunglig park till folkets trädgård” som berättar om det kungliga livet på Sofiero.
– Våra nya utställningar är fantastiska och helt annorlunda mot det vi haft tidigare. Basutställningen berättar om de som bott och verkat här på ett kul och annorlunda sätt. Den ger också ett lite bredare perspektiv och berättar om hur samhället utvecklats under den tid slottet funnits, säger Caroline Lundholm.
Ny våning öppnas upp för besökare
Under invigningsveckan kommer våning fyra öppnas upp för allmänheten för första gången. Där det tidigare fanns en oisolerad vind, har det byggts utrymmen för möten och konferenser. Det blir också en plats för workshops och föreläsningar.
– Slottet är en väldigt fin miljö att vara i. Det här är en del i satsningen på att göra byggnaden tillgänglig för fler året runt, säger Caroline Lundholm.
Flera nya restaurangkoncept
Under renoveringen har slottet fått ett nytt restaurangkök och besökarna kommer att kunna ta del av flera olika matupplevelser i de nyrenoverade matsalarna. I Slottsrestaurangen bjuds det på fine dining. Slottverandan, som tidigare var kafé, har byggts ut för att rymma fler gäster och är nu en restaurang med bistrokaraktär. I Orangeriet erbjuds sommartid enklare rätter som pizza och sallader.
– Tack vare det nya köket har vi möjlighet att skapa en väldigt bra restaurang i Slottsrestaurangen. Samtidigt är tanken att vi ska kunna erbjuda något för alla, säger Caroline Lundholm.
De nya menyerna innebär också ett tätare samarbete mellan restaurangen och trädgården.
– Redan idag odlar vi en hel del i trädgården som kan läggas på en tallrik och vi har en idéträdgård som heter “Den ätbara trädgården”. Ambitionen är att vi ska kunna utveckla detta ännu mer framåt.
Utmaning att driva Sofiero utan restauranger
Under renoveringen har slottsparken varit öppen som vanligt. Caroline Lundholm ser fram emot att återigen få välkomna besökarna till slottet och restaurangerna.
– Det var en stor utmaning förra året att driva det här besöksmålet utan restauranger. Istället hade vi temporära serveringsytor i tält och liknande, vilket krävde en otrolig logistik och mycket jobb. Med våra nya restauranger slipper vi det, säger hon.