Annons

Solrosor på Artipelag i sommar

zoom Elina Brotherus, Portrait Series (Gelbe Musik with Sunflowers)
Elina Brotherus, Portrait Series (Gelbe Musik with Sunflowers)
NYHETER. På Artipelag, en mötesplats för konst, natur och mat i Stockholms skärgård, väntar en sommar full av musik - och solrosor.
Annons

I slutet av juni öppnas Artipelags nya stora utställning “I Follow The Sun – Solrosor i konsten 1889–2024” där man visar verk av ett trettiotal olika konstnärer som tolkat solrosor på olika sätt. Bland konstnärerna märks bland andra Carl Larsson, Ai Weiwei, Anselm Kiefer och Lena Cronqvist.

– Vi är så klart väldigt stolta över att kunna presentera konstnärer som Ai Weiwei men också Carl Larsson som man kanske inte förknippar med just solrosor. Det kommer att bli en speciell upplevelse, säger Mats Alderbrant, försäljnings- och marknadschef på Artipelag.

Utställningen har planerats av Artipelags museichef Bo Nilsson i många år och i sommar blir den verklighet.

Två konserter i veckan

Samtidigt visas också konstupplevelsen Imagine Van Gogh i Artipelags eventhall Artbox. Den holländska konstnären är världsberömd för sina oljemålningar av just solrosor och i Artboxen projiceras hans berömda konstverk på väggar, golv och skärmar.

Som besökare kan man kliva rakt in i Van Goghs världskända motiv som Stjärnenatt, Solrosor och Irisar. Samtidigt spelas klassisk musik av kompositörer som Mozart, Bach och Satie.

Artipelag lockar generellt en konstintresserad publik, men även musiken lockar både nationella och internationella besökare ut till Hålludden. Två konserter per vecka arrangeras under sommarmånaderna och programmet spänner från jazz till kammarmusik till folkmusik.

Bådan Café & Konditori lockar fikasugna

Förutom att njuta av konst och den vackra skärgårdsnaturen kommer många besökare till Artipelag också för att äta gott.

– För oss hänger allt samman. Man ska kunna njuta av naturen, uppleva konst och musik men många kommer faktiskt enbart för att fika, säger Mats Alderbrant.

Bådan Café & Konditori rankas som en av landets bästa där chefskonditorn Annie Hesselstad huserar. Hon var den första kvinnan att få uppdraget som Nobelkonditor 2022, ett uppdrag hon upprepade 2023.

– Annie och alla våra bagare håller otroligt hög nivå och de utvecklar också nya bakelser till varje utställning. Vi lagar och bakar allt från grunden här i våra kök.

Hur påverkas ni av sommarvädret?

– Förra året var en jättebra museum-sommar kan man säga. Ostadigt väder utan rejäla värmeböljor gör att man i regel tar sig för annat än att ligga på stranden som aktivitet, vilket är bra för besöksmål som oss, säger Mats Alderbrant.

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

När Amet & Partners och italienska världsaktören La Bottega slår sina påsar ihop bildas en ny jätteaktör. AMEGA LAB har som mål att omdefiniera upplevelsen av bekvämligheter