Annons

Steampunk Bar – ett ångande koncept

zoom Foto: Linn Bergbrandt John Söderberg driver Steampunk Bar och Victorian Steampunk Lab.
Foto: Linn Bergbrandt John Söderberg driver Steampunk Bar och Victorian Steampunk Lab.
REPORTAGE. Viktoriansk science fiction, 500 sorters gin och ett rökigt laboratorium i källaren. John Söderberg och hans föräldrar driver två av Göteborgs mest spektakulära krogar – Steampunk Bar och Victorian Steampunk Lab.
Annons

Det finns en hel del att ta in för den som besöker Steampunk Bar på Kungsgatan i Göteborg. Över trappan till övervåningen hänger en zeppelinare och en bit därifrån syns en gammal dykarhjälm intill vad som tycks vara en bläckfiskarm. På golvet står snyggt formade soffor av retro-snitt som matchar mässing, koppar, tegel och stål som ger lokalen en industriell känsla. Jag är rätt säker på att åtminstone en ångmaskin gömmer sig någonstans i lokalen också.

Det mesta i rummet vittnar om de saker som präglade 1800-talets framtidsskildringar. Eller som Steampunk Bar skriver på sin hemsida där de förklarar ordet Steampunk: ”Viktoriansk science fiction som utspelar sig under 1800-talets industrialisering.”

Hittade Steampunk-konceptet i USA

Jag slår mig ner vid ett av fönsterborden för att få veta mer om historien bakom det udda konceptet. Den som möter mig är John Söderberg, som driver både Steampunk Bar och Victorian Steampunk Lab, beläget ett stenkast härifrån, tillsammans med sina föräldrar Kajsa och Pelle Söderberg. Över en kopp kaffe minns han hur allt började när de sålt en av sina krogar i Göteborg och var sugna på någonting nytt. De drog till USA och Miami för att hitta inspiration.

– Sista kvällen såg vi plötsligt ett gäng klädda i Steampunk-kläder som gick längs gatan. Vi kände alla tre att wow, vi har hittat det vi sökte! Det var något som stack ut och vi ville göra något som ingen annan hade gjort. Det fanns inte många konceptrestauranger på den här tiden, minns han.

Vad var det ni gick igång på med Steampunkkonceptet?

– Klädseln och science fiction-känslan från den viktorianska tiden. Det är mycket zeppelinare och ångbåtar men också väldigt mycket som är vackert. Det här var också en tid då man skulle visa att man hade pengar genom att klä upp sig med höga hattar, korsetter och så vidare.

Spektakulär klädsel ett hinder

Året var 2014 och lokalen de hittade hade tidigare huserat en italiensk restaurang. Med sex och en halv meter i takhöjd kändes det givet att bygga en övervåning med plats för ytterligare omkring 25 personer. Men ett par kompromisser tvingades de snart göra. Det ena gällde den spektakulära klädseln.

– Jag jobbade i hög hatt och varenda gång jag skulle ta ner ett glas från hyllan åkte två andra i backen– det var verkligen ohållbart. Sedan hade jag en lädergrej fastspänd på armen som det hängde ut en massa saker från och det var samma där: en massa flaskor åkte i backen. Så idag har vi lägre hattar. Tjejerna har däremot fortfarande kjolar och korsetter, vilket fungerar bra.

John ser uppriktigt förvånad ut när jag frågar om det finns en risk att det blir för mycket gimmick, att mat och dryck hamnar i skymundan. Jag tror honom när han säger att han aldrig funderat på det.

– Jag vill bara att folk ska bli glada när de kommer in här, att det ska finnas mycket att titta på. Men man ska alltid jobba med bra produkter, oavsett vad man jobbar med. Det är viktigt.

”Omöjligt driva pub utan burgare”

Den andra kompromissen då? Det handlar om burgaren. När de öppnade sa de stolt att de minsann aldrig skulle servera burgare, men det visade sig lättare sagt än gjort.

– Jag tror faktiskt det är omöjligt att driva en pub i Sverige utan att servera burgare, säger John leende och konstaterar att jo, den efterfrågade burgaren är kvar på menyn.

Vilken mat och dryck är mest Steampunk?

– Det var mest rom, gin och te egentligen. Mycket fika. Och när vi startade hade vi faktiskt afternoon tea men det blev knepigt att få någon ekonomi i det. Det var också morsan som bakade alla scones, kakor och så vidare och det fanns väl en gräns för hur länge hon pallade att hålla på.

Men gin har ni desto mer av?

– Jo, vi har alltid omkring 500 sorter och har faktiskt blivit omnämnda som en av de bästa ginbarerna i världen. Farsan skulle gärna se att vi trappade ner antalet, han tycker det är vansinnigt att ha så många sorter av utrymmesskäl men det har samtidigt blivit vårt signum.

Kombinationen av ett kul tema och ett starkt utbud av dryckesalternativ blev genast en succé. John minns hur de hade fullsatt vecka efter vecka från onsdag till lördag.

– Vi skulle kunna haft tre gånger så stort, folk kunde ju inte komma in. Så vi tänkte att vi behöver nog öppna ett ställe till.

Öppnade Victorian Steampunk Lab

Sagt och gjort. Det andra stället fick namnet Victorian Steampunk Lab och ligger passande nog på Viktoriagatan i Vasastan. Lokalen är större och rymmer dessutom en rejäl uteservering. Om Steampunk Bar är en enklare bar är detta snarare en ambitiös restaurang och cocktailbar. I källaren finns också det omtalade laboratoriet som uppskattas inte minst av möhippor och företag som iklädda labbrockar och goggles får göra sina egna, inte sällan rykande, drinkar.

Dessvärre hade stället premiär på lucia 2019, bara några få månader innan pandemin slog till.

– Mitt absolut värsta minne från den tiden är en dag i mars 2020. Vi hade 800 avbokningar på en dag, inte en enda bokning fanns kvar när vi gått igenom mejlen. Det var morsan som började kolla igenom mejlen, men hon fick sluta efter ett tag. Hon bara grät och sa att nej, nu måste jag gå hem.

– Helvete vad vi fick jobba. I maj var jag och morsan här söndag till torsdag och sedan var vi på Viktoriagatan fredag och lördag. Vi var aldrig lediga.

De flesta ur personalen är dock fortfarande kvar även efter pandemins stålbad, liksom de båda Steampunk-ställena. Även om det varit fortsatt tuffa tider.

– Det första pandemiåret var hårt, men jag tycker nog att 2024 har varit ännu värre. När det uppstod fönster i restriktionerna under pandemin ville alla gå ut igen, men nu har vi varit i samma situation länge. Folk har inga pengar och här i Göteborg har vi verkligen märkt av lågkonjunkturen, säger han men tillägger att han trots mängden nedsläckta lokaler i citykärnan anar en ljusning.

– Det känns som om det är på gång att lossna. En räntesänkning gör otrolig skillnad för oss, det är nog det viktigaste av allt för vår bransch.

Har du sett beteendeförändringar hos era gäster under 2024?

– Ja, folk som kommer hit köper inte billigare, men färre enheter. De som vill ha kvalitet dricker mindre.

John har på senare tid alltmer arbetat med att utbilda folk genom sina öl- och ginprovningar (”Jag har säkert fyra i veckan”) – där han fortfarande efter nio år aldrig använt samma gin två gånger. Han har även varit med och startat Göteborgs ginsällskap som idag har ett 20-tal medlemmar som ses och tar fram nya recept.

– Jag utbildade mig till kock i gymnasiet men sadlade om. Det fanns ju ingen att prata med i köket! Jag ville hänga med folk och som bartender har du alltid någon att prata med.

Hur involverade är dina föräldrar idag?

– De är väldigt involverade. Jag kör driften på Viktoriagatan och inköpen här på Kungsgatan, farsan har köket här och morsan har hand om den ekonomiska delen på båda ställena. De har drivit företag i hela sina liv och älskar den här branschen lika mycket som jag.

Vad är det du älskar med den?

– Att få prata med folk, att ingen dag är den andra lik och att jag får jobba med det jag älskar: mat och dryck, avslutar John Söderberg på Steampunk Bar.

Du kan läsa ett större reportage om Steampunk Bar och Victorian Steampunk Lab i senaste numret av Besöksliv – affärsmagasinet för Sveriges roligaste näring sedan 1916. Alla medlemmar i Visita får ett exemplar av magasinet per anläggning genom sitt medlemskap.

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!