I förra veckan presenterades startfältet för Årets Kock 2019, som bestod av 21 män och tre kvinnor. I fjolårets tävling medverkade en kvinna, som bedömdes av en jury bestående av enbart män. För att bidra till att förbättra jämställdheten både i Årets Kock och i Svenska Kocklandslaget, vill nu nätverket Stella erbjuda sin hjälp.
– Vi tycker att Årets Kock och Kocklandslaget ligger i bakvattnet när det gäller kvinnlig medverkan, så vi räcker ut en hand, säger ordförande Anette Rosvall.
Har ni hunnit få någon respons?
– Ja, vi har redan fått respons från båda håll, så jag är jätteglad och tacksam för det, att de vill se framåt. Jag hoppas att vi tillsammans kan göra skillnad.
Vad ni hjälpa till med?
– Att tänka utanför ramarna, de har inte samma kvinnliga kontaktnät som oss, och det kan vi bidra med. Vi som jobbar med Stella har dessutom kommunikations- och marknadsbakgrund, vilket gör att vi har ett annat tänk kring hur man får ut det.
– Det är viktigt för oss att betona att vi inte tror att vi är bättre, men att vi har andra metoder.
Man har tidigare fått höra från Årets Kock att det är svårt att rekrytera kvinnor att tävla, delar du den bilden?
– Jag vet jättemånga kvinnor som tävlar så jag kan inte riktigt hålla med om det. Men jag förstår att de när de tänker på sitt sätt och att de inte når ända fram.
Vilket är deras sätt tror du?
– Mer traditionellt och som de alltid har gjort. Och resultatet blir då att det mest är män som frågar män på mäns sätt.
Om du fick ge ett råd här och nu för att få in fler kvinnor, vad skulle det vara?
– Att visa upp kvinnliga tävlande och jurymedlemmar, så att man som kvinnlig kock kan känna sig trygg. Man har gjort det bland annat med Emma Bengtsson, och det är ett steg i rätt riktning. Det är viktigt att i hela kommunikationen kring tävlingen visa upp fler kvinnor.
Hur många kvinnor vill du se tävla i Årets Kock nästa år?
– Hälften! Jag tror på det och jag tror även på hälften kvinnor i alla jurygrupper. Vi har så fantastiskt mycket begåvade kvinnor, och man kan även ta hjälp från utlandet. Men vi vill verkligen inte putta undan någon, utan tror på tillsammansgrejen, det är det viktiga för oss.