Grattis, vad ser du mest fram emot?
– Att få leda en organisation som jag har lärt känna under de senaste fyra åren och som jag känner otroligt starkt för! Jag vill ta STF framåt!
Varför tackade du ja?
– Jag har ju sett STF:s potential i min roll som vice generalsekreterare och känner att det här är något som jag skulle vilja utveckla vidare. När jag sökte kände vi visserligen inte till corona, men jag vill fortfarande ha det här jobbet – kanske ännu mer nu för det handlar inte bara om att ta det vidare, utan att först ta oss igenom krisen och sedan bygga vidare.
Du har ju en gedigen erfarenhet, vad kan du bidra med?
– Förståelse för organisationen, ett jäkla engagemang och en positiv inställning. Det har alltid varit min grund – det här löser vi!
Vad blir den största utmaningen?
– Just nu handlar det om att få en organisationsgemensam förståelse för läget. Exempelvis, i vår fjällverksamhet i somras gick det jättebra med massor av gäster och till och med all time high på vissa anläggningar. Samtidigt finns våra kollegor i storstan som knappt har haft några gäster alls – de har ju en helt annan bild av läget. Enligt FHM lever restriktionerna kvar i minst ett år, det här bli det nya normalläget och de anpassningar vi har gjort är inte längre tillfälliga. Därför behöver vi få en hel organisation – som är utspridd över hela landet och i olika verksamheter – att vara med på tåget och ha förståelse.
Det är en knepig tid att börja ett nytt jobb på…
– Det finns helt klart utmaningar, men STF är en organisation som har funnits sedan 1885 och det här får ju inte bli det som sätter punkt. det gör drivkraften extra stor för mig att tillsammans med mina kollegor navigera STF genom den här krisen. Det handlar inte bara om att se krisen, utan också titta på vad krisen faktiskt hjälper oss att göra. Det är lättare att fatta vissa beslut när det är skarpt läge, exempelvis rörande inriktningen på verksamheten och vad som ska prioriteras. Nu tvingas man till beslut som man vanligtvis har dragit på, och när de besluten väl är fattade genereras en viss energi och den energin kan man använda för att komma framåt.
STF krisade i våras och var på väg att gå i konkurs, hur mår den verksamhet du tar över nu?
– Bra! Fortfarande väldigt ansträngd ekonomi men tack vare stort stöd, många bidrag och ett banklån så kör vi vidare.
Du vill ha ett ännu större hållbarhetsfokus, berätta!
– Jag vill få ännu fler att upptäcka Sverige hållbart. Dels handlar det om att utveckla vårt ”hållbarhetslöfte” som är ett löfte som alla våra boenden avlägger. Dels ta mig an gästens roll. Det är ett kretslopp, det vi gör måste matchas av de val gästen gör, så vårt jobb är även att guida gästen så att denne själv kan vara med och ta ansvar.
Hur ser du på besöksnäringens framtid?
– Vi kommer nog alla behöva utveckla och fundera på våra erbjudanden, jag tror att vi står inför en ganska stor omställning kring hur vi paketerar, hur vi hanterar frågor som rör hygien, distans och så vidare. Det är ju nya frågor som har seglat upp högst på agendan, men vi på STF har alltid haft fokus på den inhemska turismen så för vår del känns fortfarande som att det finns något väldigt positivt i att fler svenskar upptäcker Sverige. sedan kommer det så klart att ta år innan vi är tillbaka i ett normalläge gällande den globala besöksnäringen och turismen, men jag ser positivt på framtiden.