Som ett led i att underlätta för restauranger i Stockholm säger trafikkontoret nu per automatik ja till de som söker tillstånd att ha uteserveringarna öppna vintertid. Tidigare år har trafikkontoret först velat undersöka att snöröjningen gör att utföra. Nu blir det upp till respektive företag att se till att snöröjningen är genomförbar.
– Ja, de måste själva se till att det går att röja snö runt uteserveringen. Med maskin – vi kan inte jobba med spadar. I nästan samtliga fall är det möjligt, säger Daniel Halldén (MP) trafikborgarråd Stockholms Stad.
Stockholm förlängde uteserveringarnas öppettid två veckor, till den sista oktober. Normalt sett går snöröjarna upp i beredskap samtidigt som uteserveringarna stängs.
– Att vi förlängde till sista oktober var ett första steg: Vi vet ju inte hur snöläget blir. Nu kan nästan samtliga som söker tillstånd få det, och hittills är det 130 som sökt om att hålla öppet över vintern.
I sommar har det varit rekordmånga uteserveringar i Stockholm, och pandemin kan göra att intresset för att ha dem öppna även vintertid ökar igen. Antalet sjönk då rökförbudet infördes 2019. Just nu är sommargågatorna uppe till diskussion på trafikkontoret.
– Vi diskuterar om de ska utökas eller öppna tidigare 2021. Men det är ingen poäng att ha sommargågata om det ligger snö och folk fryser. Som vi ser det nu. Men det är sånt vi diskuterar och vi förhåller oss till pandemin.
Hur har ni resonerat kring avgiften för uteserveringar, vissa kommuner som Kalmar har valt att ta bort den tills vidare?
– Vi har inte bedömt att det behövs stöd nu. Det stora tappet var i våras när folk slutade gå ut. Då tog vi bort avgiften en tid. Sen har besökarna så vitt vi vet kommit tillbaka. Men vi håller hela tiden på och justerar de här systemen – sista ordet är väl inte sagt när det gäller corona.