Johan Agrell, Jon Lacotte och Dan Källström driver bland annat restaurangerna Café Nizza, Babette, Schmaltz och Tengu i Stockholm. Tillsammans med den svenskamerikanska duon Fredrik Carlström, som bland annat grundade Alma på Nybrogatan, och Ian Nicholson med erfarenhet från Mercer Hotel, Chiltern Firehouse och Chateau Marmont, utgör de gänget bakom nya exklusiva Stockholm Stadshotell. För Johan Agrell är hotellet en gammal dröm som nu går i uppfyllelse.
– Under hela min karriär har jag drömt om att öppna ett hotell. Att ha gäster som sover över är den ultimata formen av hospitality och ger så många möjligheter till en djupare form av värdskap och service. Den insikten kom tydligast under min tid på Fäviken i Jämtland. Eftersom det låg där det gjorde så var det naturliga att erbjuda gästerna att bo kvar. Genom att förlänga upplevelsen kunde gästerna också ta det lugnare, de kände inte samma tidspress som man kan göra på en restaurang och det blev lite mer luft i umgänget. Det passade mig, säger han.
Stockholm Stadshotell öppnar i anrika lokaler, i en historisk byggnad från 1875 på Björngårdsgatan i Stockholm. Byggnaden Konung Oscar I:s Minne uppfördes som ”ett hem för mindre bemedlade fruntimmer af ståndsklassen” av änkedrottningen Josefina.
Det blev inget hotell på landet, utan i ett kulturhistoriskt hus på Södermalm?
– Ja precis, jag såg mig själv köpa ett ställe på landet, men på sensommaren 2020 frågade en vän som är arkitekt om Jon och jag ville komma och kolla på några ritningar. En privat fastighetsägare hade köpt huset från staden och det skulle bli hotell. Vi blev intresserade direkt, säger Johan Agrell.
Hotellet, vars bistro öppnar den 13:e december, har utöver krögarveteranerna även H&M:s styrelseordförande Karl-Johan Persson som delägare och finansiär.
Hur gick det till att få in Karl-Johan Persson i projektet?
– Vi var kanske en smula naiva för vi hade lyckats driva våra restauranger framgångsrikt men insåg ganska snabbt att det här kan vi inte finansiera själva. Karl-Johan var sedan tidigare gäst på Babette så jag passade på att fråga om han var intresserad.
Och det var han?
– Ja, vi har ett jättebra samarbete och han är genuint intresserad av det vi gör. Idéen är att skapa något som påminner om ett familjeägt hotell, en slags ur- variant av hotell och värdshus. Det fick mig att tänka på landsbygdens alla stadshotell som inte bara ger rum för resande utan också lokalbefolkning en plats att umgås. Därav namnet.
Hur känns det nu när ni närmar er öppning?
– Det känns nervöst men också fantastiskt, vi har ju pratat om det här så länge nu och för mig känns det alltid tryggare att få genomföra. Ta hand om gäster är det jag gjort större delen av mitt liv.