Cirka 2000 restauranger i Stockholm får möjlighet att ha sina uteserveringar öppna till och med den 31 oktober. Det är två veckor längre än vanligt. Det är polisen som sköter hanteringen och förlängningen av redan beviljade tillstånd.
Varför just två veckor och inte längre?
–Vi går sedan in i vintersäsongen och risken för snö ökar, speciellt i november. Tillstånd till 15 okt brukar vara oproblematiska ur snöröjningssynpunkt. Vi förlängde nu två veckor in i tiden då snöröjarnas jourberedskap börjat med risk för att bolagen inte kan hantera alla platser, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) och fortsätter:
–Man kan självklart söka för hela året ut men då måste vi hitta en gemensam lösning med krögarna om hur snöröjningen ska lösas. Det kräver nya diskussioner och tillstånd.
Vad hoppas Stockholms stad att en förlängning med två veckor kan bidra med för företagare och gäster?
–Min förhoppning är att vi på det sättet kan se till att hålla trängseln nere och skapa mer utrymme för krögare att sprida ut gästerna. Vi vill stötta och underlätta för stadens restauranger och kaféer.