Annons

Storlien Högfjällshotell blir VM-hotell

zoom Hans Bark. Foto: Annette Andersson
Hans Bark. Foto: Annette Andersson
NYHETER. Storlien Högfjällshotell har blivit utnämnt till officiellt hotell under skid-VM i Trondheim 2025. Ett betydelsefullt erkännande för det nystartade hotellet, som nu förbereder sig för att välkomna både norska och svenska skidfantaster.
Annons

När skid-VM går av stapeln i Trondheim nästa år förväntas staden, med sina knappt 200 000 invånare, att svämma över av runt 300 000 skidintresserade besökare.

– Det börjar redan bli fullt på hotellfronten i Trondheim, berättar Hans Bark, ägare av Storlien Högfjällshotell.

”Ett fantastiskt erkännande”

Hotellet, som ligger ungefär tio och en halv mil från Trondheim, har valts ut av den norska arrangörsorganisationen att bli ett officiellt hotell för VM. Som en del av detta erbjuds paketerbjudanden med boende, mat, VIP-biljetter och transport till och från Trondheim och huvudarenan Granåsen.

– Det är ett fantastiskt erkännande för oss. Vi hoppas att gästerna upplever att resan på cirka en och en halv timme är värd det. Det är i alla fall bättre än att stanna hemma, tillägger Hans Bark.

Vilka förväntningar har ni på antalet gäster under VM?

– Det är svårt att förutse. Vi är relativt nya i branschen och har inte så mycket att jämföra med. Men vi förväntar oss gäster från både Norge och Sverige och vill göra något speciellt för båda länderna.

Storlien, ofta omnämnt som skidturismens vagga, var under stora delar av 1900-talet ett populärt tillhåll, inte minst för kungligheter. Högfjällshotellet invigdes 1935 och blev snabbt en central mötesplats för byn. Efter att ha varit stängt en tid, köptes hotellet av Hans Bark via hans fastighetsbolag Sidsjö Fastigheter, och öppnades igen efter omfattande renoveringar 2023.

– Första året omsatte vi 30 miljoner kronor och nu siktar vi på 40–45 miljoner. Framför allt har sommarturismen överträffat våra förväntningar och är nyckeln till vår framgång.

Vad uppskattar era sommargäster mest?

– De flesta gäster kommer hit för att vandra, och vi har märkt att STF-omläggning av lederna till våra trakter har hjälpt oss. Efter en lång vandringsdag uppskattar gästerna att vi erbjuder pool och bastu. För barnfamiljer lockar våra nya cykelleder, som är mer cross-country och inte alltför branta. Våra kockar får också mycket beröm, både från hotellgäster och stugboende i närheten, säger Hans Bark och lägger till:

– Dessutom skiner solen alltid i Storlien. Vi har söderläge, och det älskar folk.

Vilka utmaningar står ni inför just nu?

– Att bibehålla hög service och nöjda kunder medan vi växer. Det är viktigt att vi kan leverera en härlig upplevelse oavsett hur mycket vi expanderar.

Hur har det gått med att rekrytera personal?

– Det har inte varit särskilt svårt eftersom vi valt att hålla öppet året runt. Vi har rekryterat både lokalt och fått hit folk från andra delar av landet, som nu valt att bosätta sig i Storlien.