Annons

Stureplanskrögare: ”Det går att bygga om utan massrivningar”

zoom Svenska Brasseriers hjärtekorg, Sturehof – mitt på Stureplan, skulle komma att få stänga igen helt enligt rådande byggförslag. Krögaren PG Nilsson lanserar nu en alternativ plan som skulle kunna rädda många jobb – och ett av Stockholms mest kända landmärken.
Svenska Brasseriers hjärtekorg, Sturehof – mitt på Stureplan, skulle komma att få stänga igen helt enligt rådande byggförslag. Krögaren PG Nilsson lanserar nu en alternativ plan som skulle kunna rädda många jobb – och ett av Stockholms mest kända landmärken.
NYHETER. Turerna kring ombyggnationen av Stureplan fortsätter. Nu höjer krögaren PG Nilsson från Svenska Brasserier rösten och presenterar en alternativ lösning. ”Det går att genomföra alla förbättringar av Stureplan utan massrivningar”, säger han.
Annons

Debatten om Stureplanskvarteret har gått varm sedan det under ett programsamråd hösten 2015 blev känt hur omfattande fastighetsägarna ADIAs och Vasakronans planerade renoveringsarbete beräknades bli. Projektet innebär rivning av 50 000 kvadratmeter, och en sjuårig byggtid. 

Andra lösningar från arkitekt

Nu går diskussionerna in i en ny fas – där Svenska Brasseriers ägare PG Nilsson presenterar ett alternativt förslag på detaljplan.

– Vi upplever att fastighetsägarna har varit duktiga på att få ut sitt budskap om hur Stureplan ska se ut, och det handlar inte om någon antagen detaljplan utan om ett förslag. De får det att framstå som att deras lösning är den enda som fungerar, men vi har låtit arkitekter titta på förslaget och det går att genomföra alla förbättringar av Stureplan utan massrivningar, säger PG Nilsson vars restauranger Sturehof och Brillo direkt påverkas av ombygget.

Arkitektbyrån Koncept Stockholm och Svenska Brasseriers förslag innebär en utveckling av kvarteret, med en mer öppen galleria, en ny tunnelbaneuppgång, fler bostäder, ett nytt hotell på Humlegårdsgatan och en ny kontorsentré från Stureplan,samtidigt som enbart ett parkeringshus behöver rivas. 

Sturehof måste stänga i Saudi-plan

PG Nilsson säger att han sedan rivningsplanerna blev kända försökt att föra en diskussion med berörda parter. Han har också engagerat sig i uppropet ”Stoppa Stureplanerna” – där över 4500 personer skrivit till Stadsbyggnadskontoret och i förra veckan gått i demonstrationståg.

– Jag upplever att tjänstemännen på Stadsbyggnadskontoret vägrat att lyssna, att politikerna har lyssnat men inte agerat och att fastighetsägarna har viftat bort frågan. Därför tar vi nu nästa steg med ett konkret förslag på en ny detaljplan.

Vad skulle det ursprungliga förslaget innebära för Svenska Brasserier?

– Sturehofs verksamhet omöjliggörs om de genomdriver sin plan. Och det är en enormt viktig del för oss. Många arbetstillfällen skulle försvinna och i dagsläget skulle vi inte klara oss utan restaurangen, tillsammans med Riche är den motorn i koncernen som möjliggör expansion. Vi är också en viktig partner till företag inom besöksnäringen, många hotell har nytta av att vi som har öppet länge varje dag kan hjälpa dem med sent inkommande gäster.

Men det är inte bara restauranger som påverkas. Hela Stureplans ställning som centrum i Stockholms nöjes- och kulturliv hotas.

– Stureplan skapas av alla människor som verkar där och som besöker platsen, det är det som är värdefullt. Och det äventyrar man om man stänger området under så lång tid. Då finns en stor risk att människor hittar andra platser att vara på, säger PG Nilsson.

Saknas ”besöksstrategisk analys”

Anna Hag är strateg på Visita och hon anser att det saknas en ordentlig analys när det gäller ombyggnaden av Stureplan. Och det kan slå hårt mot besöksnäringen.

– Vi har skickat in ett remissvar till Stadsbyggnadskontoret eftersom Stureplan är en plats med mycket stark kvällsekonomi, med alla restauranger och barer. Och om det ska byggas om under sju års tid så krävs en besöksstrategisk analys, där man tittar på hur folkmönster rör sig både innan, under och efter renoveringen. Det gäller att undersöka vad man tjänar på omvandlingen och vad man förlorar under tiden. Och det har ännu inte gjorts.

Svenska Brasseriers förslag ska nu skickas in som ett remissyttrande till det förslag som är ute på samråd. 

Besöksliv har försökt att nå Stureplansgruppen, ett annat företag som liksom Svenska Brasserier påverkas av byggplanerna, och  deras vice vd Per Gunne för en kommentar.