Annons

Sven Hagströmer är Årets Stellastjärna

zoom
NYHETER. Finansmannen Sven Hagströmer är den första mottagaren av Årets Stellastjärna, en utmärkelse som instiftats för att belöna jämlikhetsarbete.
Annons

Nu kan finansmannen, entreprenören, filantropen och styrelseproffset Sven Hagströmer skriva ännu en titel på sitt visitkort – Årets Stellastjärna.

– Jag är stolt och glad över att uppmärksammas av en bransch som jag annars inte befinner mig i. Det är extraroligt att det är ett nystiftat pris och att jag blev först. Den här typen av utmärkelser inger entusiasm hos folk och sätter fokus på Stellagalans viktiga arbete, säger Sven Hagströmer.

Har ett starkt genusperspektiv

Utmärkelsen Årets Stellastjärna har instiftats av Stellagalans styrelse. Priset är genusneutralt och belönar jämlikhetsarbete. Personen, personerna eller organisationen som Stellagalans styrelse väljer ut ska ha gjort en betydande insats för att främja jämlikhet och inkludering inom sitt verksamhetsområde.

Sven Hagströmer får utmärkelsen bland annat för att han enligt Stellagalans styrelse har ett ”starkt genusperspektiv i allt han företar sig”, och att han på så sätt ”har skapat en inkluderande arbetsmiljö inom de verksamheter han verkar”. Juryn lyfter också Sven Hagströmers långsiktiga engagemang i sociala projekt med fokus på mångfald, kultur och jämställdhet, samt det faktum att insatserna av hans arbete har haft positiv och varaktig inverkan på samhället i stort.

Bland Sven Hagströmers sociala projekt märks bland annat Järvaveckan som han var med och startade och Berättarministeriet som driver skrivarverkstäder för barn och unga i områden med hög arbetslöshet. Det senare grundade han tillsammans med Dilsa Demirbag-Sten och Robert Weil.

Han har också grundat och är ledande finansiär av stiftelsen AllBright som arbetar för ökad jämställdhet i näringslivet.

Hur började ditt engagemang för ökad jämställdhet i näringslivet?

– Som så mycket annat, jag sticker gärna ut och hamnar i olika debatter. I det här fallet så började jag prata om hur viktigt det var att få in fler kvinnor på ledande positioner i näringslivet. Men jag hade ärligt talat inte själv så mycket att skryta med på det området, så jag började lära mig mer om mekanismerna bakom och varför ojämlikhet är dåligt för såväl kvinnorna som för företagen och landet. Det ledde till att jag grundade AllBright 2011, säger Sven Hagströmer.

Vad har du framför dig nu?

– Nästa steg är att sätta fokus på etnisk bakgrund. Här gäller precis samma mekanismer som med kvinnorna, men utvecklingen det ligger tio år efter.

Årets Stellastjärna delades ut på Älvsjömässan i samband med GastroNord 2024.