Annons

Svensk krögartrio tar sig an det italienska köket

zoom Trion bakom nyöppnade Bastardo
Trion bakom nyöppnade Bastardo
NYHETER. Den 7 februari var det premiär för Bastardo, en ny Stockholmsrestaurang som serverar italienska rätter men med viss nordisk prägel. Satsningen är ett resultat av samarbetet mellan tre av stadens krögare.
Annons

Jesper Skemark, Daniel Gunneriusson och Joakim Mering Andersson har tidigare arbetat på restauranger som Bar Nimes, Mathias Dahlgren Matbaren och Gaia Matbar. Med nyöppnade Bastardo, som ligger inhyst i hotellet Clas på Hörnet på Surbrunnsgatan i Vasastan, har de för första gången tagit klivet och startat eget. När Besöksliv når Daniel Gunneriusson konstaterar han att den första tiden gått bra och att de inte stött på några större missöden.

– Det har varit otroligt mycket att göra såklart, men framför allt otroligt roligt med nöjda gäster och många som varit nyfikna på vad som sker i lokalerna. Sedan var det folk som hjälpte till med inredning fram till ungefär tio minuter innan öppning, men sådan sista minuten-stress går nog inte att undvika, säger han.

Namnet på restaurangen inspirerades av en vinbonde i Piemonte som trion kom väldigt bra överens med. Han ville visa upp sitt väldigt otraditionella vin där han blandat en fransk druva med en från Italien. Han kallade sitt vin för ”Bastardo”, en oäkting.  

Varför var det ett passande namn på restaurangen?

– Vi var tre svenskar som skulle göra italiensk mat och då ska man komma ihåg att italienarna är väldigt stolta över sin mat. Så om vi skulle göra klassiskt italienskt skulle vi aldrig kunna göra rätt, men om vi kallar oss Bastardo har vi ryggen fria. Det var ungefär så vi tänkte. Sedan har vi alla jobbat med nordiska krogar tidigare och det kommer gästerna märka i vissa rätter. Vi har till exempel en gnudipasta med torskkind, smörsås och löjrom och det är absolut ingenting man hittar i Italien.

Vilka hoppas ni ska hitta till Bastardo?

– Det är mer av en kvarterskrog än något annat och då vill man nå ut till dem som bor i närheten. Det är viktigt för oss att vara en del av communityt i Vasastan, att skapa relationer till de boende i området. Sedan är det klart att folk i andra delar av staden också ska tycka att det är värt en resa att komma hit.

LÄS ÄVEN om italienska restaurangen Popina Vitti som öppnade i Stockholm i höstas