Svenska fjällen blir allt populärare. Och enligt en enkätundersökning som Fjällsäkerhetsrådet har riktat till fjälldestinationer och fjällstationer är särskilt unga vandrare på stark frammarsch.
– Att se fjälltoppar som tornar upp sig och att dricka vatten direkt ur en fjällbäck imponerar på unga. De är nyfikna och vill upptäcka Sverige, och det kombinerat med att de är måna om sin hälsa och har en stor respekt för naturen kan förklara den här utvecklingen, säger Jenny Engström, kommunikationsansvarig på STF.
Föredrar att tälta
De unga vandrarna skiljer sig från den genomsnittliga fjällbesökaren. Exempelvis väljer de i större utsträckning att tälta istället för att bo på fjällstation. De har också särskilda önskemål gällande uppkoppling.
– Vi upplever att hälsa och friluftsliv är viktigt för unga vuxna. De vill också göra lite kortare resor. För två år sedan hade vi ett projekt där ungdomar fick vandra och sedan utvärdera sin vistelse – då framkom något nytt: de unga vill inte nödvändigtvis ha wifi. Tvärtom tycker de att det är skönt att slippa vara uppkopplade i fjällen, säger Jenny Engström.
Testa sina egna vingar
Lisa Lindblom är platschef på STF Storulvån Fjällstation och hon ser hur en ny generation vandrare upptäcker fjällvärlden.
– De senaste fem åren har antalet unga definitivt blivit fler. Många som är arton till tjugofem år har tidigare semestrat i fjällen med sina föräldrar, och nu vill de testa sina egna vingar. Förr sågs fjällvandring också som något jobbigt – inget för nybörjare. Men i dag har vi ledsystem och fjällstationer med god service, så man kan ta sig ut på ett enkelt sätt. Det tilltalar en bredare målgrupp.
Kurser och aktiviteter
Lisa Lindblom berättar vidare att de erbjuder kurser och aktiviteter för att locka en yngre målgrupp.
– Vi gör mycket för att unga ska kunna ta sig ut i fjällvärlden. Det handlar om att börja tidigt och väcka barnens intresse, så vi har speciella barnveckor med aktiviteter som att resa läger och laga mat ute. Och inför nästa sommar ska vi ha ett arrangemang för tonåringar, som kommer hit till Storulvån utan föräldrar och får en chans att lära känna fjällen tillsammans med andra unga och våra guider.