Det tuffa läget tvingar svenska Mässan och Gothia Towers i Göteborg att ställa in alla mässor fram till i maj 2021.
– Det är oerhört svårt att fortsätta planera under så ovissa förutsättningar, säger Carin Kindbom, vd och koncernchef på Svenska Mässan Gothia Towers.
Av de mässor som påverkas flyttas de flesta till 2022.
Då mässverksamheten i princip varit belagd med näringsförbud sedan i mitten av mars i år, behöver man också genomföra ytterligare besparingsåtgärder och lägger ett nytt varsel på 100 personer. Carin Kindbom beskriver det som en fortsättning på en rad åtgärder av liknande karaktär, som har vidtagits sedan pandemin slog till i våras.
– I mars la vi omgående ett varsel, och ytterligare ett i juni och så ett tredje nu. Så det är inte så att detta är snabbt påkommet, utan vi har fått flytta fram och ställa in och ställa om mässor kontinuerligt sedan i mars.
Genomförs de 100 uppsägningar som Svenska Mässan nu varslar om, skulle det betyda totalt 425 uppsagda personer i början av 2021. Det är en neddragning med 45 procent av den totala personalstyrkan, enligt Carin.
– Vi påbörjar förhandlingar nu och uppskattar att vi tyvärr kommer behöva säga upp alla i denna omgång.
Hur känns det för dig som vd just nu?
För alla oss som jobbar med fysiska möten är detta oerhört tungt. Vi jobbar med vad man kallar för trängselprodukter, som är precis det man ska undvika i pandemin. Inom mässbranschen har vi inte bara tappat ”större delen” av intäkterna, utan samtliga intäkter.
Svenska Mässan har liksom alla andra företag i besöksnäringen jobbat hårt med säkerhet och trygghet för att man ska stå redo när det blir dags att släppa in besökare igen. Fram till dess är fokus på att få ned kostnaderna.
– Det är förstås väldigt ledsamt, men någonstans har vi ändå en stark tilltro till fysiska möten, och får vi bara förlängda stöd så tror vi att det kommer att vara ett stort uppdämt behov av att mötas när vi kommer ut på andra sidan, även om vi då börjar på en ny resa.
Vad har ni haft för hjälp av de stöd som erbjudits hittills?
– Vi har haft stor hjälp av korttidspermitteringar eftersom vi är så personalintensiva. Men även omställningsstödet och möjligheten att skjuta fram skatter och avgifter har varit behjälplig. Så länge pandemin fortsätter och restriktionerna finns kvar så måste regeringen fortsätt att stötta besöksnäringen, annars får vi snart se fler konkurser och stor arbetslöshet.
Skulle det behövas någon annan form av stöd för just er verksamhet?
– Vi har försökt lobba för mer riktade stöd till branscher som verkligen har belagts med näringsförbud. Vi för en för dialog med både politiker och myndigheter för att de ska förstå hur drabbad vår bransch verkligen är.
Gothia Towers, hur ser bokningsläget ut?
– Vi har väldigt få bokningar, vi är tillbaka i de katastrofala siffrorna som vi var nere på i våras. Det innebär cirka 10 procents beläggning på Gothia Towers som har 1 200 rum. På vårt spahotell Upper House är beläggningen på helgerna ungefär som i ett normalläge.