Inom barvärlden finns det ett ställe man i branschen har koll på när det kommer till att skörda priser. Dandelyan. Det är baren som tillhör lyxhotellet Mondrian i London, på Themsens södra flodbank i Southwark. Förra helgen fanns två av deras bartendrar, Jack Banks och Goran Aziz, bakom baren på hotell Hobo i Stockholm.
– Vi älskar den svenska barscenen, säger Jack Banks.
– Ni är så bra på att skapa atmosfär på era ställen. Bra drinkar och mat kan man få på de flesta ställen men i Sverige är man bra på att knyta ihop det och skapa en helhetsatmosfär.
”Allt håller kvalitet i Stockholm”
Bartendern får medhåll av sin svenske kollega, som efter tre år på svenskägda cocktailbaren Strøm i Köpenhamn, i höstas började jobba på Dandelyan.
– Det är något jag kunde bli lite avundsjuk på när jag jobbade i Köpenhamn. Ni i Stockholm är extra bra på mat och dryck i kombination. Går man på ett ställe här så är det inte bara en del som är bra utan allt håller kvalité.
Med London som mål
Goran Aziz växte upp i en restaurangfamilj. Hans föräldrar drev en pizzeria i Hässleholm, som han själv varit med och drivit i vuxen ålder. Från jobb på Grand Hotell i Kristianstad gick han vidare till att jobba i Malmö, på Belle Epoque och Myteri. Därifrån var det inte långt till Köpenhamn, och bröderna Mikael och Andreas Nilssons bar Strøm.
– För mig är det en av världens bästa barer och jag hade gärna fortsatt där. Men jag ville testa på hur det var att jobba på hotell eftersom jag inte riktigt gjort det tidigare, säger Goran Aziz.
– Och så har jag alltid velat till London, lägger han till.
Mer hierarkiskt
För att få de bästa jobben inom barvärlden så gäller det att ha kontakter. Vi sin gamla arbetsplats i Danmark kom Goran i kontakt med Dandelyan. Han har fått börja jobba sig uppåt i en strukturerad hierarki som är ovanlig i Sverige. Han är anställd som bartender, men under honom finns positioner som junior bartender och barback. Och åt andra hållet: senior bartender, floor manager, head bartender, general manager och food- and beverage manager.
Vad finns det fler för skillnader?
– Folk går ut mycket oftare i London. De tycker om det sociala i att vara på krogen, folk har den som en mötesplats mycket mer än i Sverige. Boendestandarden är en helt annan i London, folk bjuder inte alls hem varandra på middag som i Sverige.
Anledningen till att han ville jobba på Dandylean var just deras digra vinst-cv, trots att de öppnade så sent som 2014. Bakgrunden till denna må handla om ett innovativt sätt att utveckla drinklistor. Alla brainstormas i ett tidigt läge med hela personalstyrkan. Till exempel The Modern Life Of Plants, listan som utforskar växtrikets alla hörn – den har en gedigen studie bakom sig i hur växter frodas, för att sedan översätta det i olika ingredienser i ett drinkglas.
Tänker bort priserna
Senast vann stället bästa internationella bar i nordiska Bartender’s Choice Awards, men de har även listat som nummer ett på World’s 50 Best Bars och skördat en rad priser under senaste Spirited Awards vid Tales Of The Cocktail i New Orleans.
– De har drillat oss till att inte bry oss om priserna. Vi beter oss som vi inte vunnit något alls, för att ta bort den där måltavlan på vår rygg. Vi bygger upp världens bästa bar i varje unikt möte med gästen, Jack Banks.
För Goran Aziz är planen att bli kvar ett par år. Lära sig så mycket som möjligt. Kanske hoppa upp ett snäpp i hierarkin. Sverige lockar i alla fall inte.
Hur funkar det i och med Brexit för dig att jobba i London?
– Det vet vi inte förrän nästa år. Men det sägs att det ska bli extra enkelt för oss som är där och jobbar, säger Goran Aziz.