Tanken är att under nästa skidsäsong kunna erbjuda nedförsåkning på det sätt det gick till innan skidliftarnas tid. Rasmus Bent, anläggningschef i Tänndalen ser att den grupp skidturister som vill ta sig upp till toppen på egen hand växer.
– Det är verkligen en tydlig trend. Dels handlar det väl om den stora trenden just nu, att vara ute och uppleva naturen. Dels har vi utrustningstrenden, 70 procent av de pjäxor vi säljer idag är sådana som man kan gå uppför med.
Att en allt bredare målgrupp eftersöker alpin utrustning som öppnar för annan skidåkning än endast i de backar som nås via liftsystemen, är något som har pågått under en tid och fått sig en rejäl skjuts i och med det ökade intresset för utomhusaktiviteter i spåren av pandemin.
– Vi ser att många köper de här gåpjäxorna och även om de flesta sedan bara åker i våra vanliga backar, har många i alla fall en önskan om att även kunna gå på topptur, säger Rasmus Bent.
Det är på den södra sidan av Hamrafjället, där Tänndalens skidbackar ursprungligen låg, som fjäll-och skidanläggningen nu ska väcka liv i den allra första skidbacken som har legat i träda i över trettio år.
Vilka vänder ni er primärt till med den här nyöppningen?
– Vår målgrupp är ju framför allt välbeställda förortsgrupper, även om vi har fått se många fler erfarna skidåkare här under året när de inte har åkt till alperna. Vi har ett bättre bokningsläge på helåret nu då allt fler hittat hit under vanliga veckor, alltså inte bara under loven. Vi vänder oss alltså både till de som redan har koll, men självklart även till de som vill utvecklas och är nyfikna på den här typen av åkning.
Tänndalen har erbjudit sina besökare utförsåkning sedan tidigt 1900-tal, långt innan den första repliften togs i bruk på 50-talet. I den äldsta backen har det sedan 80-talet fått växa fritt och därför rensas nu området på sly och annat som begränsar åkningen.
– Nu har vi anställt skogshuggare som ska glesa ur skogen och bygga terrängen med skyltning. Vi har ju massor med topptursleder sedan tidigare, men den här utförsbacken blir ytterligare en grej. Inga breda pister utan lekfull skogsåkning, säger Rasmus Bent.
Hur är det med tekniken, kan vem som helst som gillar utförsåkning testa den här typen av backe?
– Visst bör man kanske hänga med någon som har erfarenhet av toppturåkning första gången för att få koll på hur man använder sig av utrustningen, men tanken är att alla som är intresserade ska kunna åka. Det ska vara ett äventyr men ändå tydligt och säkert, ordentligt skyltat och när man kommer ner ska det finnas någonstans där man kan fika. Vi vill att insteget ska vara lätt, men att det ändå kan vara en utmaning.
Tänndalens nygamla skidområde beräknas öppna för åkning julen 2021.