Annons

Teaterkrog Culise kryddar scenupplevelsen

zoom Foto: Johan Lilja Isabell Seger och Jacqueline Magnusson.
Foto: Johan Lilja Isabell Seger och Jacqueline Magnusson.
REPORTAGE. Kvartetten bakom Teaterkrog Culise i Helsingborg har ambitiösa planer. Med entreprenöranda skapar de en plats där mat och scenkonst berikar varandra.
Annons

Sida vid sida längs Kungsgatan, ett stenkast från Öresund, tronar två av Helsingborgs kulturetablissemang upp sig – Helsingborgs stadsteater och Helsingborgs konserthus. För knappt ett år sedan började det bubbla av nya, kreativa krafter under ytan då Teaterkrog Culise slog upp portarna till restaurangen, som är inhyst i stadsteaterns lokaler.

– Vår vision är att skapa en plats för gastronomi och kultur att mötas och leva i symbios, säger Isabell Seger, kökschef och en av fyra delägare i Teaterkrog Culise.

Teatersittning i restaurangen

I samarbete med stadsteatern har Culise utformat erbjudanden där besökare kan njuta av kombinationen god mat och teater.

– Vi vill bredda och förstärka teater- och konsertupplevelsen i Helsingborg. Maten bidrar till en större helhetsupplevelse – den ska också vara en del av underhållningen. Vi har fått ett jättefint mottagande av helsingborgarna, säger Jacqueline Magnusson, marknadschef på Culise.

Culise erbjuder bland annat teaterbesökare att boka teatersittning på restaurangen innan sin föreställning, då erbjuds en trerättersmeny med valmöjligheter, som varierar med årstiderna. Om gästerna vill, och restaurangen inte är fullsatt, går det oftast bra att avvakta med desserten till efter föreställningen; och samtidigt passa på att ta ett glas vin, prata och göra upplevelsen till en helkväll.

– Vi hämtar inspiration från olika håll, men vi har mycket att lära av de stora idrottsarenorna där man är duktig på att paketera sitt erbjudande. Varför inte sälja ett teaterarrangemang med biljett, mat och ett uppsnack med teaterchefen eller skådespelarna innan föreställningen? säger Jacqueline Magnusson.

Ett annat alternativ är att förboka mat till pausen. Pausservering bokar besökarna i samband med sitt biljettköp, via stadsteaterns bokningssystem, medan Culise sköter logistik och servering i stadsteaterns foajé.

– I pausen erbjuder vi lättare måltider i form av till exempel räkmackor, crêpes, soppor och quiche lorraine. Men vi planerar för ett större utbud, säger Isabell Seger.

Mat och scen i samspel

Att utforska temakvällar där maten samspelar med föreställningen har varit en självklarhet från start. Under uppsättningen av Cabaret serverades till exempel en tyskinspirerad meny och när Lars von Triers Riket framfördes på scenen erbjöds ”två röda och en grön” (dansk pölse och öl) i pausen.

Trots att det bara gått runt 10 månader sedan restaurangen öppnade har de kreativa krafterna bakom Culise lyckats skapa en rad aktiviteter i huset med vinprovningar, jazzspelningar, utomhuskonserter, vernissager, konferenser och möten, utöver den ordinarie restaurangverksamheten och samarbetet med stadsteatern.

– Det har varit mycket nytt på väldigt kort tid – en tuff start, men också en rolig utmaning och ett lärorikt år, säger Isabell Seger.

Även samarbetet med stadsteatern har haft sina utmaningar. Inte minst är det två olika världar som möts – Culise drivs av entreprenörer, medan stadsteatern är ett kommunalt ägt bolag.

– Vi är snabbfotade och lite otåliga. De har processer som tar längre tid, vilket är en del av utmaningen.Det har varit många möten i att följa upp och utveckla samarbetet och jag tycker att vi löser det bra. Vi har ett gemensamt mål i att ge gäster och publik en positiv upplevelse, säger Isabell Seger.

Önskar året-runt samarbeten

Under hösten 2024 utökar Culise samarbetet till att omfatta även Helsingborgs konserthus.

– Konserthuset visade intresse ganska omgående, men vi kände att vi måste sätta samarbetet med stadsteatern först, för att inte ta oss vatten över huvudet. Nu är det dags att börja. Vi får möta en ny publik, det finns många som har årskort och så vidare. Det ska bli väldigt roligt att samarbeta med dem, säger Isabell Seger.

Framtidsdrömmen är att skapa liv i både stadsteatern och konserthuset året runt. I dagsläget sträcker sig scenprogrammen från höst till vår, medan lokalerna är öde under sommarmånaderna, då Culise stora uteservering blomstrar.

– Här ser vi stor potential i att utnyttja deras lågsäsong och fylla husen med aktivitet i form av olika event. Det är då vi börjar skapa synergier på riktigt, säger Jacqueline Magnusson.

Du kan läsa ett större reportage om Teaterkrog Culise i senaste numret av Besöksliv – affärsmagasinet för Sveriges roligaste näring sedan 1916. Alla medlemmar i Visita får ett exemplar av magasinet per anläggning genom sitt medlemskap. 

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!