Det började redan 1986 med att Härnösand kommun pekade ut den natursköna platsen nära stranden på Smitingen som perfekt lämpad för camping. Sedan dess har Smitingen blivit naturreservat, men markanvisningen redan då gör att planerna på camping fortfarande lever kvar. Nu är de mer aktuella än någonsin, när en förstudie är färdig.
Men vad innebär egentligen en exklusiv – men inte lyxig – camping, som det heter i konceptet?
– Vi vill att Smitingen ska vara till för alla, men det ska heller inte vara en camping i mängden. Vi behöver hålla en god kvalitet som gör att det kan vara en destination som lever året runt och som är tillgängligt för olika grupper, säger Henrik Olsson, projektledare för Härnösands kommun.
Ska locka surfare höst och vinter
Bland de olika grupperna han syftar på är sommarcamparna självskrivna, men tanken är också att locka besökare även höst och vinter. Det är här som – inte minst – surfarna kommer in i bilden.
– Det här är lite av ett ”surfmecka”, men inte på sommaren utan på hösten och vintern när vågorna är som störst. Det gäller för oss att ta tillvara på surfkulturen som är så viktig, säger Henrik Olsson.
För att ta reda på vad besökarna själva vill ha valde kommunen att i somras ordna en tillfällig camping på platsen. Utan reklam och med endast en enkel skylt som upplysning fylldes snabbt de åtta campingplatserna, där camparna fick tillgång till tillfälliga byggnader med elektricitet, toaletter och annat som hör till.
– Många av våra slutsatser är baserade på deras feedback, men även på vad boende tycker. Eftersom även Härnösandsborna vallfärdar hit på somrarna är det viktigt att de får känna att de har kvar sin strand som de vill ha den. Man var ganska enig i det man tycker, att man vill se en utveckling men också värna om miljön, sammanfattar Henrik Olsson.
I förstudien, som konsultföretaget Voodoo Associates svarar för, är utgångspunkten att campingen ska smälta in i naturen och leva upp till hållbarhetskraven i kommunen. Bland annat därför är Trafikverket inkopplade för att utreda hur trafiken kommer att påverka naturreservatet.
Förstudien EU-finansierad
Förstudien har finansierats med EU-medel genom Tillväxtverket. Så småningom är tanken att teckna ett avtal med en lämplig entreprenör som ska driva projektet.
– Det är en jättestor investering för en relativt liten kommun, men med rätt affärskalkyl av rätt entreprenör kommer vi få tillbaka pengarna, säger Henrik Olsson.
Nu planeras för ett 140-tal campingplatser och 25-30 stugor, eller en variant med ett 60-tal stugor och lika många campingplatser. Vidare skissas på en torgliknande yta vid en byggnad med reception, kafé och restaurang, livsmedelsbutik och en konferensavdelning med arbetsplatser.
Samtidigt med Smitingen pågår en annan satsning som väntas ha stor betydelse för Höga kusten-området, där Härnösand ingår: Rastas nya anläggning vid det södra brofästet, som väntas stå färdig 2023.
– Vi tror mycket på Rastas etablering. Det är rätt för dem, rätt för oss och rätt för samhällena runt omkring. Detta har annars varit en avfolkningsbygd som nu, rent generellt, fått ett uppsving och som kommer att ge ett antal arbetstillfällen. Man kommer att kunna dra folk till varandra, till Smitingen och vice versa, säger Henrik Olsson.