Den franska bistron The Hills, placerad på toppen av Götgatsbacken i hjärtat av Södermalm i Stockholm, skulle egentligen ha öppnat fredagen den 13 mars 2020. Men dagen innan ställdes allt in. Trots att ingen riktigt visste vad som var i annalkande kom rapporter om en smitta som florerade i alperna och det var inte längre läge för fest. Restaurangen slog upp sina portar lite diskret på måndagen i stället och trots svåra förutsättningar för hela restaurangbranschen blev The Hills blixtsnabbt ett favoritställe för såväl lokala stammisar som för stockholmare från hela stan och även utländska besökare.
Kenneth Hallström är källarmästare och grundare av The Hills och har gedigen erfarenhet från besöksnäringen i ryggen. Trots framgångarna med restaurangen ryser han nästan till när han tänker på de där tidiga dagarna, präglade av så mycket ovisshet.
– Vi tog en vecka i taget, hade vi vetat att det skulle hålla på i två år kanske vi inte fortsatt men vi, såsom så många andra, tänkte att det var kanske något som skulle gå över till våren. Fjorton dagar efter att vi öppnat kom den första restriktionen och vi fick inte ha stående gäster i baren, men vi löste det. Som vi löser allt tillsammans, säger han.
Inspirerades av hyllad bok
Hallström hade en lång karriär inom från hotell och restaurang bakom sig innan han öppnade The Hills, han har bland annat jobbat med Bistro Berns, Lydmar, F12-gruppen, Ett Hem och Broms. Med sin nya satsning, som han gjorde tillsammans med sin vän Niclas Salomonsson från den litterära agenturen med samma namn, ville han skapa något både franskt och omhändertagande.
– Det kan låta klichéartat men vi ville bjuda in som till ett andra vardagsrum. Jag och vår kökschef Lelle Rössler gillar fransk mat helt enkelt och ville skapa en härlig mötesplats på toppen av Götgatan. Namnet kom från en bok av en författare som Niclas jobbade med på agenturen. Matias Faldbakkens ”The Hills” fick också inspirera restaurangens formspråk, säger han.
”Vi vill ha kul på jobbet”
När The Hills öppnade fanns inte alls lika många nyare restauranger och barer i kvarteret och Kenneth Hallström såg att det fanns ett stort behov av ett ställe som The Hills, som erbjuder allt från morgonkaffe till dagens lunch, trerätters middagar och en myllrande bar under kvällstid. Även om det var tufft i början valde Hallström och Salomonsson att behålla all personal, ett dyrt beslut men som kom att löna sig efter pandemin då behovet av att nyanställa präglade hela besöksnäringen.
– Jag tror att den perioden verkligen gav oss och personalen något som team, vi var tacksamma för varje gäst som kom in genom dörren. Det ska man alltid vara, men det blev extra tydligt under pandemin, säger Hallström och konstaterar att alla på The Hills lärde sig vikten av gästbemötande. Att alla fick prova på alla slags uppgifter och jobb på restaurangen var även det sammansvetsande för de anställda.
The Hills var en efterlängtad restaurang och Kenneth Hallström tror att det fanns ett uppdämt behov av just ett sådant ställe på just en sådan plats. Men det fanns något han inte kunde föreställa sig,
– Att vi skulle få ett så stort stöd av gästerna redan från början, det kunde jag inte ens tänka mig. Man måste driva med hjärtat och inte enbart av det ekonomiska, vi vill ha kul på jobbet och vi styr vår egen arbetsmiljö för att se till att det blir en trevlig stämning och det smittar av sig.
Ostronvagn och fransk musik
13 mars startar restaurangens femårsjubileum. Atmosfären på The Hills, som sattes redan från start med konst av bland andra Harland Miller, Marina Abramović och Damien Hirst och en välbesökt bar under ledning av Jacob Kroner, ska förstärkas med fransk musik, ostronvagn och Pastis och Kir på uteserveringen. I dag ägs The Hills av Svenska Brasserier men det innebär ingen större skillnad för restaurangen menar Kenneth Hallström.
– Vi har en koncern bakom oss men är ändå våra egna och jag ser fram emot att fira The Hills från torsdagen fram till söndag och välkomna alla våra stammisar såväl som nya gäster. Alla är hjärtligt välkomna!